ua en ru

Держпідприємництво не схвалило зміни до закону "Про охорону праці"

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємств (Держпідприємництво) не погодило законопроект, яким вносяться зміни в закон "Про охорону праці", яким вводиться новий порядок застосування штрафних санкцій за порушення правил охорони праці для юридичних осіб. Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.


"Законопроектом передбачається введення нового порядку застосування штрафних санкцій до юридичних осіб за порушення законодавства про охорону праці та невиконання приписів (розпоряджень) посадових осіб ЦОВВ, що реалізує державну політику у сфері охорони праці", - йдеться в повідомленні.

Також проектом передбачається визначення видів правопорушень, за які до юридичних осіб застосовуються штрафні санкції.

У Держпідприємництва відзначили, що виходячи з назви проекту та його змістовного наповнення, такий порядок пропонується визначити тільки для юридичних осіб.

Однак, на сьогодні, чинним законом штрафні санкції застосовуються як юридичних, так і фізичних осіб-підприємців.

Таким чином, проект має бути доопрацьований з урахуванням того, що його положення повинні поширюватися також і на фізосіб-підприємців.

Згідно з повідомленням, проектом передбачається, що розглядати справи про виявлені правопорушення та накладати штрафні санкції можуть тільки посадові особи ЦОВВ, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.

"Однак, законопроект потребує доопрацювання, оскільки застосовувати штрафні санкції у зазначеній сфері контролю Держгірпромнагляд може як безпосередньо, так і через свої територіальні органи", - заявили в прес-службі.