ua en ru

ДКАУ та "Укркосмос" неефективно використали кошти для створення національної супутникової системи зв’язку, - Рахункова палата

Державне космічне агентство України (ДКАУ) та державне підприємство "Укркосмос" не забезпечили ефективного використання коштів позики, отриманої під державні гарантії для створення національної супутникової системи зв'язку, та коштів державного бюджету, спрямованих на її обслуговування. Про це повідомили в прес-службі Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів.

Проект мав бути завершений ще в 2011 р., проте із шести його етапів, пов'язаних із залученням кредиту, в повному обсязі виконаний лише один. "Головна причина криється в тому, що у 2009-2011 рр. ДКАУ не погодило параметри присутності на орбіті першого вітчизняного супутника (робота над його створенням триває), як того вимагають міжнародні норми", - зазначили в Рахунковій палаті.
Протягом зазначеного періоду реалізації проекту, на думку експертів, ДКАУ не забезпечувало належного управління бюджетними коштами, виділеними на обслуговування кредиту, гарантом за яким є держава.

"А незадовільний фінансовий стан позичальника ДП "Укркосмос" не дає змоги своєчасно і в повному обсязі відшкодовувати державі витрати, пов'язані з виконанням гарантійних зобов'язань. Починаючи з 2010 р. і по 1 квартал 2012 р. включно, додаткове навантаження на держбюджет становило 106,2 млн грн. Через це майже на 18 років (до 2028 р.) довелося перенести відшкодування "Укркосмосом" витрат за користування кредитом", - додали в Рахунковій палаті.

Колегія наголосила, що очікуваних результатів проекту - розвиток інформаційної сфери, гарантування доступу населення України до інформаційних ресурсів як у країні, так і за її межами, а також впровадження сучасних цифрових та широкосмугових технологій - не досягнуто, натомість існують серйозні ризики несвоєчасного запровадження національної супутникової системи зв'язку.

Нагадаємо, перший український телекомунікаційний супутник "Либідь" в березні 2012 р. отримав місце на орбіті.