ua en ru

ДІУ підозрюють у незаконному фінансуванні будівництва понад 8 тис. квартир

За словами екс-голови ДІУ Валентина Рибачука, який обіймав цю посаду під час президентства Віктора Януковича, тільки в 2011-2013 рр. Державна іпотечна установа (ДІУ) профінансувала добудову 34 житлових об'єктів. Про це повідомляє TVi.

Зазначається, що на початок липня 2013 р. ДІУ профінансувала добудову 31 житлового об'єкта, загальною площею житла в них 571 тис кв. м. (близько 10 тис. квартир в різних регіонах, - Ред). "При цьому на сайті ДІУ і в його інтерв'ю керівників кажуть, що до 2013 р. включно послугами цієї установи користувалися щорічно близько 1,2-1,6 тисяч сімей, і вони отримували квартири не безкоштовно, а купували в кредит за пільговою, примерно17-відсотковою ставкою", - повідомляє TVi.

Передбачалося, що ДІУ, створене в 2004 р., буде рефінансувати або купувати вже видані банками іпотечні кредити. Однак, як зазначають ЗМІ, ДІУ викуповувало недобудови у неспроможних забудовників, добудовували їх, а потім в ЗМІ висвітлювалася видача чиновниками вищого ешелону ордерів на кілька квартир. Експерти відзначають, що невідомо, хто став володарем інших ордерів. Критерії відбору недобудов і обґрунтування величини сум, за які вони купувалися на державні гроші, надбанням громадськості так і не стали.