ua en ru

GfK Ukraine у ​​червні 2013 р. зафіксувало погіршення споживнастроїв в Україні на 0,5 пункту - до 82,7

GfK Ukraine у ​​червні 2013 р. зафіксувало погіршення споживчих настроїв в Україні на 0,5 пункту - до 82,7. Про це повідомляє прес-служба організації за результатами дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

Оцінка поточного становища дорівнює 81,2, що на 2 пункти гірше показника, який був зафіксований у травні.

Складові цього індексу змінилися таким чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища (x1) зріс на 2,2 пункту до 85,1;

- індекс доцільності робити великі покупки (х5) дорівнює 77,3, що на 6,1 пункту гірше травневого значення.

Очікування розвитку економіки складає 83,6, що на 0,5 пункту більше показника в травні.

Складові цього індексу змінилися таким чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) упав на 2,7 пункту і становить 91,2;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) дорівнює 79,8, що на 3,8 пункту більше травневого значення;

- очікування розвитку економіки в найближчі п'ять років (х4) поліпшилися на 0,4 пункту до 80.

На початку літа покращилися очікування українського населення щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 129,3, що на 6,9 пункту менше, ніж у травні. Продовжили позитивну динаміку інфляційні очікування: відповідний індекс дорівнює 175,1, що на 6,4 пункту менше травневого показника. Разом з цим, погіршилися очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань виріс на 3 пункти до 124.

Читайте також: GfK Ukraine у ​​травні 2013 р. зафіксувало погіршення споживнастроїв в Україні на 3,2 пункту - до 83,1

У червні було зафіксовано такі ключові тенденції:

- Індекс споживчих настроїв у червні не зазнав істотних змін порівняно з травнем. На тлі падіння інфляційних очікувань у рекордно низького за останні три роки рівня істотно зменшилася і оцінка доцільності великих закупів. при цьому вперше з січня трохи виросли девальваційні очікування.

- Хороші погодні умови для сільського господарства створили передумови для сезонного зменшення очікувань безробіття і більшого оптимізму щодо розвитку економіки найближчого року. Водночас, очікування щодо зміни особистого добробуту дещо погіршилися.

- Виросли споживчі настрої в молодих українською та громадян з середніми доходами, тоді як в інших групах за віком і доходом спостерігалося падіння. Істотно погіршилися настрої на Сході, тоді як в інших регіонах, крім Заходу, спостерігалися істотні їх поліпшення.

"Очікування хороший урожай, падіння ВВП і погіршення ситуації в державному бюджеті різноспрямовано впливають на споживчі настрої, далі коливаються у вузькому діапазоні, незмінному вже протягом року", - коментують аналітики GfK Ukraine.