ua en ru

Гаазький суд зобов'язав Росію виплатити 50 млрд дол. у справі ЮКОСа

Гаазький суд зобов'язав Російську Федерацію виплатити 50 млрд дол. у справі ЮКОСа. Про це виданню "Комерсант" повідомило джерело, знайоме з ходом процесу.

Гаазький суд зобов'язав Російську Федерацію виплатити 50 млрд дол. у справі ЮКОСа. Про це виданню "Комерсант" повідомило джерело, знайоме з ходом процесу.

Глава GML Тім Осборн в п'ятницю повідомив, що сьогодні зранку буде опубліковано рішення постійної палати третейського суду в Гаазі за позовом колишніх акціонерів ЮКОСа до Росії.

Джерела, знайомі з ходом процесу, розповіли, що суд 18 липня одноголосно прийняв рішення задовольнити позов GML, визнавши, що Росія порушила Енергетичну хартію (міжнародний документ, прийнятий в 1991 році як політична декларація про енергетичну співпрацю, підтриманий країнами ЄС та рядом інших держав; у 1994 році до неї був підписаний договір, що юридично зобов'язує, в якому наводилися правові норми інвестицій у ПЕК) та експропріювала активи ЮКОСа.

GML оцінювала свої втрати в 114 млрд дол., але їй присудили 50,02 млрд дол. Крім того, Росія повинна оплатити витрати судового процесу в розмірі 65 млн дол. Представники сторін вчора обговорювати рішення суду не стали.

Джерела пояснюють, що сторони домовилися не коментувати ситуацію аж до оголошення підсумків 28 липня, взявши час на ознайомлення з більш ніж 500-сторінковим рішенням. Співрозмовники "Комерсанта" вважають, що Росія буде намагатися оскаржити вердикт суду.

Зазначимо, що судовий процес почався в 2005 році. У 2003 році держава висунула проти ЮКОСа звинувачення в несплаті податків, президент і основний акціонер компанії Михайло Ходорковський був заарештований (засуджений за шахрайство у 2005 році, помилуваний і випущений на свободу в грудні 2013 року). В кінці 2004 року через аукціон за 263 млрд руб. (9,3 млрд дол. на той момент) був проданий основний актив ЮКОСа, "Юганскнефтегаз" (зараз належить "Роснефти"). В 2005 році Михайло Ходорковський продав своїм партнерам частку в GML, і вона стала контролювати 70,5% ЮКОСа. Від всіх судових розглядів навколо компанії бізнесмен з тих пір дистанціювався, минулого тижня його представники стверджували, що до поточного процесу пан Ходорковський не має ніякого відношення. Власниками GML вважаються Леонід Невзлін, Володимир Дубів і ряд інших.