ua en ru

Фінансова G20 роздала поради світовим економікам

Зустріч міністрів фінансів і глав центральних банків 20 найбільших економік світу виробила загальні рекомендації для країн-учасниць цього міжнародного клубу. Домовленості, відображені в підсумковому комюніке - це джентльменські угоди, які не носять обов'язкового характеру, а відображають позиції, з якими згодні всі члени G20. Однак окремі країни залишаються при своїй думці з деякими позиціями. Так сталося і цього разу.

Зустріч міністрів фінансів і глав центральних банків 20 найбільших економік світу виробила загальні рекомендації для країн-учасниць цього міжнародного клубу. Домовленості, відображені в підсумковому комюніке - це джентльменські угоди, які не носять обов'язкового характеру, а відображають позиції, з якими згодні всі члени G20. Однак окремі країни залишаються при своїй думці з деякими позиціями. Так сталося і цього разу.

Рівні і рівніші

"Необхідно, щоб профіцитні економіки розширювали внутрішні джерела зростання, а дефіцитні економіки збільшували державні заощадження і підвищували конкурентоспроможність", - йдеться в підсумковому документі фінансової "двадцятки".

У той же час Японія і США виявилися у винятковому становищі порівняно з іншими країнами G20. Значні дефіцити бюджетів цих країн, які використовуються для стимулювання економіки, викликають занепокоєння інших учасників G20. Однак у підсумковому документі фіскальні програми США і Японії не знайшли відображення. У ході московської зустрічі глава німецького Бундесбанку Йенс Вайдманн закликав Токіо уважніше поставитися до фіскальних заходів, які повинні супроводжувати програму масштабних інтервенцій на ринку цінних паперів, про яку стало відомо у квітні. Тоді Банк Японії оголосив про намір влити в економіку країни 1,4 трлн дол і довести інфляцію до 2% на рік.

Читайте також: Країни G20 домовилися не провокувати "валютні війни"

Учасники зустрічі знову підтвердили свою готовність утримуватися від штучної девальвації своїх валют з метою підтримки свого експорту, а також утримуватися від усіх форм протекціонізму при збереженні відкритості ринків. Нагадаємо, що така домовленість була досягнута на минулій зустрічі в лютому 2013 р.

Поточні ціни на нафту всім зручні

Також країни G20 домовилися провести взаємну перевірку наявності субсидій в енергетичних галузях. Як пояснив російський міністр фінансів РФ Антон Силуанов на підсумковій прес-конференції, це мета цього заходу - "необхідно забезпечити передбачуваність і стабільність цін на енергетичні ресурси". За його словами, країни G20 вважають за необхідне, щоб ціни на сировинні ресурси не були схильні сильної волатильності. "Сьогоднішній рівень цін, в принципі, я думаю, влаштовує більшість країн. Ми проти різних різких коливань як в одну, так і в інший бік", - зазначив він.

Боротьба з безробіттям на благо економічного зростання

В якості короткострокового пріоритету у взаємодії країн G20 визначено збільшення числа робочих місць і посилення таким чином економічного зростання. "Ми зобов'язуємося вжити заходів щодо подальшого зниження фрагментації фінансових ринків за допомогою рішучого просування реформ, спрямованих на створення банківського союзу в Європі, а також продовження подальшого монетарного стимулювання і, де необхідно, пов'язання темпів і структури фінансової консолідації з економічними умовами і "фіскальним простором", - зазначено в документі.

За чесні податки

Всі країни-учасниці G20 погодилися з необхідністю вирішувати проблему ухилення від податків, несприятливої ​​податкової практики і агресивного податкового планування. "Ми вітаємо створення проекту ОЕСР і" двадцятки "за рішенням проблем ерозії оподатковуваної бази і переміщення прибутку і закликаємо всі зацікавлені країни до участі в ньому", - йдеться в комюніке.

Читайте також: G20 підтримала необхідність боротьби з ухиленням від сплати податків

На думку учасників зустрічі, прибуток має оподатковуватися там, де здійснюються функції, стимулюючі прибуток, і де створюється вартість. "З метою мінімізації ерозії оподатковуваної бази і переміщення прибутку ми закликаємо учасників вивчити, якою мірою їх внутрішнє законодавство сприяє ерозії оподатковуваної бази і переміщенню прибутку", - йдеться в підсумковому документі.
Крім того, "двадцятка" взяла зобов'язання створити автоматичний обмін інформацією, доступною для всіх країн, включаючи держави з низьким рівнем доходів, а також підтримувати створення у них такого потенціалу.

За підсумками зустрічі учасники попросили Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) підготувати до наступної зустрічі звіт про виконану роботу (у вирішенні проблем ерозії оподатковуваної бази, переміщення прибутку та ухилення від сплати податків) і завершити це завдання в 2014 р. Напередодні генеральний секретар ОЕСР Анхель Гурріа повідомляв, що організація пропонує протягом двох років ввести нові міжнародні правила для запобігання розмивання податкової бази та виведення прибутку з-під оподаткування. Він також зазначав, що ОЕСР пропонує прийняти нову конвенцію про уникнення подвійного оподаткування.

Країни, що розвиваються просять більше впливу

У ході зустрічі з боку ряду країн прозвучало "якесь розчарування" з приводу того, що питання щодо перерозподілу квот у МВФ не просувається. Реформа розподілу квот була схвалена ще в 2010 р., проте поки не вступила в силу, оскільки не пройшла ратифікацію в парламентах ряду країн, в першу чергу США. Після ратифікації реформи в МВФ зросте частка країн БРІКС.

Читайте також: G20 виступає за термінову ратифікацію реформи квот і управління МВФ

"Ми знову підтверджуємо наше раніше прийняте зобов'язання, що розподіл квот, засноване на формулі, повинно краще відображати питома весь країн-членів МВФ у світовій економіці, який суттєво змінився з урахуванням впевненого зростання ВВП в динамічних країнах з ринковою економікою та країнах, що розвиваються", - йдеться в комюніке.

До зустрічі в Петербурзі

Країни G20 розроблять всеосяжний Санкт-Петербурзький план дій для забезпечення сталого і збалансованого зростання глобальної економіки. Санкт-Петербурзький саміт G-20 відбудеться у Санкт-Петербурзі (Росія) 5-6 вересня 2013 р.

Для посилення потенціалу зростання в середньостроковому періоді цей план дій повинен включати ряд всебічних структурних реформ, за допомогою яких зросте продуктивність праці, залученість робочої сили і рівень зайнятості.