ua en ru

Європа зацікавлена в приватизації української ГТС, - експерти

Європа підтримує прийняття законопроекту Кабміну України, дозволяючого приватизацію газотранспортної системи (ГТС), стверджують експерти.

«Європа є ініціатором приватизації нашої ГТС. Звичайно, вони в цьому зацікавлені. Не дарма сьогодні представники Єврокомісії приїжджають до нас, і ми будемо обговорювати наші взаємини в енергетичній сфері. Вони стосуватимуться, зокрема, питань нашої ГТС, а також реверсних поставок газу з Європи. Думаю, в ході червневої конференції в Києві до нас прибуде єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, який підтвердить тезу, що Європа зацікавлена в тристоронньому консорціумі», - заявив заступник голови комітету ВР з питань ПЕК Олександр Онищенко.

Він висловив думку, що Європа готова підтримати урядовий законопроект, що дозволяє приватизацію української ГТС. «Європа в якості координатора активно виступає за модернізацію ГТС. У травні Єврокомісія підтримала кабмінівський законопроект. Скажу більше, я бачу підтримку, в тому числі, опозиційних політиків урядового законопроекту. На тлі нечесної ціни на газ рішення енергетичного питання, в тому числі по майбутньому нашої ГТС, як ніколи актуально», - сказав Онищенко.

У зв'язку з цим, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає дивною заяву голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, що Європа не зобов'язує Україну приватизувати свою ГТС. На думку Корольчука, голос Європи та її вимоги очолюють в енергетичному питанні трикутнику Україна - Росія - ЄС.

«Та ж Росія не зазіхне на нашу ГТС без згоди Європи», - резюмував експерт.