ua en ru

ЄЦБ зберіг базову ставку на рекордно низькому рівні

Європейський центральний банк за підсумками засідання, що пройшло в четвер на Кіпрі, залишив ставку на рівні 0,05%, як і очікувалося, повідомляє "Росія 24".

Ставка по депозитах ЄЦБ залишена на рівні мінус 0,2%. Ставка по маржинальним кредитах також не змінилася з попереднього значення в 0,3%.

Рішення банку збіглися з очікуваннями всіх економістів, опитаних агентством Bloomberg.

Основною темою у Європі протягом останніх декількох тижнів стало те, що кількісне пом'якшення ЄЦБ в обсязі 1,1 трлн євро зіткнулося із сильними труднощами. Швидше за все, багато центральних банків світу скоро зрозуміють, що природні межі адаптивної грошово-кредитної політики будуть досягнуті.

ЄЦБ в даний час близький до того, що "боєприпаси" у війні центральних банків у нього закінчаться. ЄЦБ сам собі встановив ліміти: ліміт викупу по одному емітенту становить 33%, по одному випуску цінних паперів - 25%. Винятком може стати тільки грецький борг.

Враховуючи обмежений ринок корпоративних облігацій у єврозоні, подальше розширення можливо тільки в разі включення в QE акцій. Але це може виявитися спірним з точки зору Керуючої ради ЄЦБ.

Глава підрозділу JPMorgan по роботі з інструментами із фіксованою прибутковістю Роберт Мішель вважає, що ЄЦБ доведеться знизити ставку по депозиту до мінус 3%, а євро досягне паритету з доларом вже у 2015 р.

Нагадаємо, 22 січня ЄЦБ залишив базову процентну ставку за кредитами на рекордно низькому рівні в 0,05% річних.