ua en ru

ЄС оцінив втрати від російських санкцій в 12 млрд євро

Втрати країн Європейського Союзу (ЄС) від російської заборони на імпорт продовольства можуть скласти до 12 млрд євро.

Втрати країн Європейського Союзу (ЄС) від російської заборони на імпорт продовольства можуть скласти до 12 млрд євро.

"Ми ще не проаналізували предметно ті категорії товарів, які стануть об'єктом санкцій, але це може доходити до 12 млрд євро. З того, що ми експортуємо в Росію, продовольчі товари становлять до 10%", - заявив в ефірі радіостанції "Говорить Москва" глава представництва Євросоюзу в Москві Вігаудас Ушацкас.

Раніше сьогодні глава уряду РФ Дмитро Медведєв підписав постанову про заборону на ввезення в Росію багатьох видів продуктів, а також сировини та іншої сільськогосподарської продукції, виробленої в США, країнах Євросоюзу, Канаді, Австралії і Норвегії. Зокрема, заборонено ввіз яловичини, свинини, м'яса свійської птиці, риби, молочної продукції, овочів і фруктів.

"У наших аграріїв з'явилися додаткові можливості для розвитку", - заявив на засіданні уряду у зв'язку з оприлюдненням документа Медведєв.

Експерти відзначають, що на заміщення потрапили під заборону продуктів аналогами від виробників з Росії та дружніх країн буде потрібно час, а ціни на продукти зростуть.

"Основна складність по заміні буде пов'язана з овочами та фруктами. Зараз, коли у нас сезон збору урожаю, ми зможемо замінити значну частину овочів і фруктів, але ближче до зими будуть значні труднощі, тому що відмова від традиційних постачальників і переорієнтація на поставки з інших країн до зими вже будуть завершені, але це призведе до того, що ціни будуть вище. Постачальники вже почали піднімати ціни, це почалося вже вчора, коли і список ще не був зрозумілий. Ритейлери, розуміючи, що споживачі не багатіють, будуть стримувати ціни, але, я думаю, що щодо м'ясної і молочної продукції в межах двох місяців ми побачимо підвищення цін в межах 5-10%", - пояснив РБК-ТВ керівник виконавчого комітету Національної м'ясної асоціації Сергій Юшин.

Він також зазначив, що дефіциту і порожніх полиць в магазинах під час переорієнтації на нових постачальників не буде. У тому числі й тому, що у ритейлерів є запаси продуктів.