ua en ru

Екс-акціонер ЮКОСа готовий обговорювати з РФ зниження компенсації в обмін на відмову від кримінальних справ

Екс-акціонер ЮКОСа Леонід Невзлін готовий обговорювати зниження компенсації в 50 млрд дол. за програного Російською Федерацією позовом в обмін на припинення кримінального переслідування колишніх співробітників компанії.

Екс-акціонер ЮКОСа Леонід Невзлін (на фото) готовий обговорювати зниження компенсації в 50 млрд дол. за програного Російською Федерацією позовом в обмін на припинення кримінального переслідування колишніх співробітників компанії. Про це він заявив в інтерв'ю Forbes.

"Якщо припустити, що апеляція (подана Росією) нічого не змінить, ми переходимо до операції повернення коштів. ...Група почне розшук активів та їх арешт з метою отримання та відчуження грошових коштів. ...Варіант другий - переговори і зниження оплати за якісь інші речі, які ми могли б досягти в рамках закону", - сказав Невзлін.

Під "іншими речами" Невзлін вбачає закриття всіх незаконно відкритих справ відносно нього та інших акціонерів ЮКОСа, а також зниження розміру шкоди.

"Це цілком нормальна тема для переговорів, якби переговори я вів", - заявив він.

Зокрема, Невзлін розраховує на переговори про звільнення колишнього начальника служби внутрішньої економічної безпеки ЮКОСа Олексія Пічугіна, довічно засудженого за вбивство і замах на вбивство.

"Що мене хвилює - зараз досі знаходиться в ув'язненні Олексій Пічугін, - сказав Невзлін. - ...Ні в якому разі не сприймайте, що група візьме не 50 млрд дол., а 40 млрд дол., якщо ви відпустіть Пічугіна. Це не викуп. Це повернення справи в законне русло".

Як відзначає видання, сам Невзлін, хоч і не є за його твердженням стороною розгляд, але він є основним бенефіціаром GML (Group Menatep Limited), куди входив і ЮКОС, яка і є стороною розгляду. (До 2005 року 52,3% групи належало трасту, єдиним власником якого був Михайло Ходорковський, але він передав Невзліну частки в своїх трастах).

Нагадаємо, рішенням від 18 липня 2014 р. Третейський арбітражний суд в Гаазі (Нідерланди) зобов'язав Російську Федерацію виплатити 50 млрд дол. по справі ВАТ НК "ЮКОС" (ЮКОС).