ua en ru

Економіка Афганістану погіршується на тлі політичної нестабільності

Курс афганської валюти по відношенню до долара в липні досяг найнижчих значень за останні роки і економічна ситуація в Афганістані продовжує погіршуватися. 

Курс афганської валюти по відношенню до долара в липні досяг найнижчих значень за останні роки і економічна ситуація в Афганістані продовжує погіршуватися. Про це повідомляє "Сіньхуа".

Найбільше від девальвації валюти страждає простий народ. Афганістан є типовою країною-імпортером, девальвація прямо веде до зростання цін на життєво необхідні продукти.

І хоча думки всередині Афганістану з цього приводу різняться, багато хто схиляється до точки зору, що це пов'язано з уповільненням мирного процесу в країні, особливо з песимістичними висновками щодо безпеки в Афганістані після виведення військ НАТО.

Читайте також: США можуть повністю вивести війська з Афганістану в 2014 р

Професор Кабульського університету, експерт з афганської економіки Саїд Масуд вважає, що девальвація афганської валюти і зростання цін не пов'язані безпосередньо з виведенням військ НАТО, головною причиною є недостатня ефективність дій уряду Афганістану по боротьбі з корупцією, що веде до затримки зарубіжних інвестицій, тимчасового припинення допомоги Афганістану деякими зарубіжними структурами, викликає зростання безробіття, убогості і девальвації афганської валюти. Спільна дія цих факторів веде до погіршення економічної обстановки в країні.

2014 р. стане ключовим для Афганістану. У наступному році пройдуть загальні вибори, багато афганців песимістично дивляться на безпеку в країні після цього. Багато хто, особливо багаті люди, вже різними способами вивели свій стан з країни або разом з сім'ями виїхали з Афганістану.

Дефіцит впевненості у майбутній безпеці в Афганістані викликає в народі паніку і надалі веде до погіршення економічної ситуації в країні, а це, у свою чергу, впливає на безпеку і призводить до порочного кола. У той же час сильно утруднено і просування мирного процесу в Афганістані.

У червні цього року афганські таліби оголосили про створення в столиці Катару Досі офісу з мирних переговорів, після цього офіційні особи США заявили, що протягом наступних кількох тижнів проведуть зустріч з талібами. Ці висловлювання офіційних осіб США викликали різкий протест з боку афганського уряду. Уряд Афганістану після цього оголосило про вихід з мирних переговорів, мирні переговори знову зайшли в глухий кут.

Читайте також: Афганістан протягом чотирьох років отримає 16 млрд дол. донорських коштів

Процес переговорів між США та Афганістаном щодо підписання Угоди з безпеки також був успішним. Президент Афганістану Хамід Карзай 19 червня зв'язку з тим, що у США з питання про афганського мирному процесі "слова розходяться зі справами", знову оголосив про тимчасове припинення переговорного процесу. Президент США Барак Обама у що відбулося днями телефонній розмові з Карзаєм висловив надію, що в жовтні вдасться досягти домовленості щодо підписання даної угоди. Проте офіційний представник уряду Афганістану заявив, що угода має задовольняти умовам захисту національної згуртованості, безпеки та економічного розвитку Афганістану, в іншому випадку, афганський уряд "не поспішає підписувати Угоду з безпеки з США".

Нагадаємо, що рік тому країни донори прийняли рішення виділити Афганістану в найближчі чотири роки на відновлення економіки країни 16 млрд дол Для реалізації плану допомоги Кабулу в першу чергу необхідно провести ряд внутрішніх реформ. Зокрема, підвищити ефективність заходів протидії корупції, яка, на загальну думку, може звести нанівець всі зусилля іноземних партнерів Афганістану.

Головним завданням фінансування програм в Афганістані донори вбачають у тому, що напрям в республіку коштів дозволить закласти основи для економічного зростання і створити робочі місця. Очікується, що подібні заходи зроблять непопулярними радикальні ідеї діючих в країні терористичних організацій і дозволять зберегти стабільність після виведення військ міжнародної коаліції. За наявним планом, бойові підрозділи повинні покинути країну до кінця 2014 р.

У грудні минулого року країни-учасниці міжнародної конференції з Афганістану вирішили, що країна буде отримувати допомогу до 2024 р. про гаданих обсягах не повідомлялося, проте умови перед Афганістаном поставили відразу. В обмін на гроші влада країни повинна провести демократичні реформи і боротися з корупцією. Протягом найближчих 13 років Афганістан повинен стати дієздатною державою.