ua en ru

Єгипет змушений платити за боргами 1,6 млрд дол. в тиждень

Єгипет змушений платити по 1,6 млрд дол. в тиждень у зв'язку із зростанням вартості запозичень. Про це повідомило міністерство фінансів Єгипту, передає телеканал "Росія 24".

Тому Єгипет планує розміщувати більше короткострокових векселів і знизити масштаби розміщення довгострокових паперів. Зокрема, Єгипет підвищить обсяг запозичень до 79,8 млрд єгипетських фунтів (11,7 млрд дол.) за рахунок продажу трьох-і шестимісячних векселів у порівнянні з раніше запланованим обсягом в 52,5 млрд фунтів протягом трьох місяців до 30 червня.

При цьому обсяг розміщення цінних паперів з терміном погашення через дев'ять і дванадцять місяців і 10-річних бондів буде скорочений на 29% - до 91 млрд фунтів.

Курс єгипетського фунта неухильно знижується. У цьому кварталі країна повинна виплатити близько 138 млрд фунтів за борговими паперами, що на 6% більше, ніж у попередні три місяці. Це еквівалентно приблизно 1,6 млрд дол.

Експерти відзначають, що розміщення великого обсяг короткострокових паперів - це проблема для уряду, але іншого виходу немає.

У цілому за кварталі Єгипет повинен привернути 170,8 млрд фунтів. У минулому кварталі загальний обсяг запозичень склав 149 млрд фунтів.

Середня прибутковість дев'ятимісячних цінних паперів зросла на 91 базисний пункт і досягла 14,39%. При цьому уряду 25 березня скасував аукціон з продажу трирічних облігацій вперше за три місяці. Прибутковість таких паперів виросла до 15,328%.

Цього року єгипетський фунт знизився на 7% до 6,8382 за долар. Але це офіційний курс, а на чорному ринку курс становить 7,7-7,95 фунта за долар.

Читайте також: Єгипет планує укласти угоду про фінансової допомоги з МВФ протягом двох тижнів