ua en ru

ЄБРР отримав право фінансувати українські проекти в гривні

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) отримав право фінансувати українські проекти у гривні. Таким чином, найближчим часом українські корпоративні та муніципальні позичальники можуть розраховувати на доступне гривневе кредитування. Про це пише "Комерсант-Україна".

Нацбанк своєю постановою N172 дозволив цій установі використовувати власні гривневі коррахунки для здійснення операцій за кредитним договором з резидентами, отримання міжбанківських позик, операцій за міжнародними договорами, а також іноземного інвестування. Крім того, постановою N224 НБУ надав ЄБРР можливість відкривати рахунки у гривні в будь-яких банках країни, тоді як раніше він міг це робити виключно у Райффайзен Банку Аваль.

Для ЄБРР такі зміни носять стратегічний характер, оскільки полегшують можливість кредитування в гривні, чого банк добивався протягом дев'яти років.

"Це важливий крок для запуску гривневого кредитування, раніше у нас не було можливості відкривати гривневі коррахунки. Ми довго вели переговори з Мінфіном і Нацбанком, де нарешті нас почули", - говорить старший радник представництва ЄБРР в Україні Антон Усов.

Обсяг гривневого фінансування, який готовий видати ЄБРР, буде залежати від ринкового попиту. Кошти будуть направлятися на кредитування малого бізнесу, енергозберігаючих, інфраструктурних та муніципальних проектів.

За словами Усов, вартість кредитування буде відштовхуватися від ставки KievPrime плюс маржа. Вчора індекс KievPrime на місяць склав 4,75%, на три місяці - 8,8%.

Однак для масового кредитування ЄБРР належить вирішити проблему залучення гривневих ресурсів.

За словами Усова, виходом із ситуації може стати випуск гривневих облігацій ЄБРР, проте така ініціатива двічі була відхилена парламентом. Банкіри вважають, що в перспективі ЄБРР буде домагатися від Нацбанку можливості залучати гривневі ресурси в українських банків або за рахунок випуску облігацій.

Читайте також: Янукович провів робочу зустріч з першим віце-президентом ЄБРР