ua en ru

Лічильна палата вказала на недосконалість механізму визначення розміру штрафів АМКУ

Колегія Рахункової палати вказала на недосконалість механізму визначення розміру штрафів Антимонопольного комітету України (АМКУ). Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Проведений Рахунковою палатою аналіз звіту Антимонопольного комітету України засвідчив активізацію роботи Комітету з державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та сфері державних закупівель. Водночас, зазначають аудитори, в цій сфері існує ряд невирішених проблем.

Потребує вдосконалення антимонопольно-конкурентного законодавства щодо розвитку та захисту конкуренції в Україні. Зокрема, законодавці повинні прийняти загальнодержавну програму розвитку конкуренції, конкурентної процесуальний кодекс, закон "Про державну допомогу". Також є необхідність у перегляді певних норм закону "Про здійснення державних закупівель" - в частині їх відповідності принципам конкурентності.

Здійснення АМКУ моніторингу товарних ринків вимагає передусім виявлення динаміки змін і тенденцій на цих ринках, існуючих ризиків у процесі розвитку конкуренції. Надалі Рахункова палата вважає за доцільне відображати стан справ щодо ринків, які досліджувалися Комітетом протягом року.

Наведена у звіті АМКУ інформація про звернення громадян за захистом їхніх прав споживачів, на думку Рахункової палати, є достатньою. Активізація діяльності Комітету у цьому напрямку є позитивним фактом.

Разом Антимонопольному комітету України доцільно проаналізувати такі соціально значущі для населення України чинники, як підвищення цін на перевезення залізничним транспортом, ліквідація нічних перевезень пасажирів, якість надання залізничних перевезень на поїздах "Інтерсіті" та інші.

Щодо механізму визначення розміру штрафів, то Рахункова палата вказує на його недосконалість. Як наслідок, за однаковий порушення Комітет накладає різні за сумою штрафи. При цьому порушники антимонопольного законодавства не платять штрафи, ігноруючи санкції Комітету. За висновком Колегії Рахункової палати, реальному відшкодуванню штрафних санкцій необхідно приділити більшу увагу.