ua en ru

Бундестаг ФРН залишив прогноз зі зростання ВВП у 2014 р. на рівні 1,6% і підвищив прогноз для 2013 р. на 0,1 п.п - до 0,5%

Німецький уряд залишив прогноз щодо економічного зростання у 2014 р. на рівні 1,6% і підвищило прогноз щодо зростання ВВП на 2013 р. на 0,1 процентний пункт - до 0,5%. Про це свідчать офіційні прогнозні дані по динаміці ВВП країни на найближчі два роки, передає німецький телеканал ARD.

Оприлюднені сьогодні дані співпали з неофіційними даними, що з'явилися напередодні.

Як прокоментував у своєму блозі міністр економіки Німеччини Філіп Реслер, німецька влада мають всі підстави для того, щоб дивитися в майбутнє з оптимізмом, додавши "темпи зростання німецької економіки зростають, безробіття знижується".

Згідно з прогнозом Міністерства економіки Німеччини, в поточному році близько 2,9 млн людей залишаться без роботи, а рівень безробіття складе 6,8%. У 2014 р. цей показник, за задумом влади, має знизитися до 6,6%.

Все ж оприлюднені сьогодні прогнози щодо динаміки ВВП є досить песимістичними на тлі прогнозів провідних німецьких відомств, які орієнтуються на економічне зростання на рівні 0,8% в поточному і на рівні 1,9% - наступного року. Причиною стриманої позиції експертів Міністерства економіки країни є економічні проблеми єврозони, які поширилися на Кіпр і можуть перекинутися на Іспанію.

Нагадаємо, що у 2012 р. німецька економіка зросла на 0,7%. У той же час ВВП Німеччини у IV кварталі 2012 р. в порівнянні з попереднім кварталом знизився на 0,6% з урахуванням сезонного і календарного чинників. Зниження німецького ВВП у IV кварталі 2012 р. в квартальному численні виявилося найбільш значним з I кварталу 2009 р. - тоді показник впав на 4,1%. До зниження показника в IV кварталі 2012 р. привело скорочення обсягу експорту до кінця року. У IV кварталі 2012 р. німецький експорт скоротився на 2% в квартальному численні, імпорт - на 0,6% в квартальному численні.