ua en ru

Арбузов: Для залучення інвестицій уряд посилить захист прав інвесторів

Сьогодні одним з ключових напрямків діяльності українського уряду є підвищення інвестиційної привабливості різних сфер бізнесу в Україні, а також поліпшення умов створення бізнесу та умов оподаткування. Тому чималі зусилля Кабміну витрачені на створення механізму захисту інвесторів, заявив сьогодні перший віце-прем'єр Сергій Арбузов під час засідання Комітету з економічних реформ під головуванням Президента Віктора Януковича.

У галузі містобудування уряд має намір в поточному році продовжити спрощення дозвільної системи. За словами Арбузова, планується скорочення терміну видачі технічних умов з 15 робочих днів до 10, надання замовникам будівництва права на встановлення автономних інженерних систем. Також Сергій Арбузов повідомив, що в планах уряду - скасувати окремі рішення місцевих органів влади щодо порядку видачі містобудівних умов та обмежень, а також вирішення питань розміщення об'єктів містобудування. «Очікуваний результат - поліпшення інвестиційного клімату і, як наслідок, залучення інвестицій в будівельну галузь», - підкреслив Арбузов.

Крім того, позитивні зміни відбулися і в сфері оподаткування: за підсумками минулого року міжнародні інвестори оцінили покращення умов для ведення бізнесу в цій сфері, і позиція України в рейтингу Paying Taxes (що становить рейтингу Doing Business) виросла на 18 пунктів. За словами Арбузова, експерти Світового банку (СБ) зафіксували чималі досягнення у податковій сфері України. СБ вніс Україну до переліку трьох країн регіону, які за останні вісім років найбільш суттєво скоротили кількість часу, необхідного для виконання податкових зобов'язань.

«Основним завданням на сьогодні є продовження роботи по перетворенню податкової системи в максимально просту систему для платників податків», - підкреслив перший віце-прем'єр. Арбузов додав, що уряд також посилено працює в напрямку захисту прав інвесторів: «Зроблено дуже багато: введено автоматичне відшкодування ПДВ; діють« податкові канікули »для новостворених та малих підприємств, працює спрощена система оподаткування зі сплатою єдиного податку».

За словами першого віце-прем'єра, ключовими завданнями зараз є підвищення рівня захисту прав міноритарних акціонерів, розкриття інформації про господарську діяльність організації, а також забезпечення контролю за роботою менеджменту ». У зв'язку з чим, урядом розроблено та подано до парламенту законопроект щодо вдосконалення діяльності акціонерних товариств (№2037).

Захист прав акціонерів сприятиме законопроекти, зокрема, спрямовані на посилення громадянської відповідальності посадових та юридичних осіб за заподіяну підприємству або акціонерам збитки. Також з 1 січня 2013 р. діють закони, які стимулюють створення нових робочих місць і вдосконалюють оподаткування підприємств, які реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки.

«Тепер державна підтримка надаватиметься тим підприємствам, які реалізують схвалені урядом інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки. Безперечно, за умови їх відповідності критеріям для необхідних мінімальних розмірів інвестицій і кількості створених нових робочих місць і середнього рівня заробітної плати в 2,5 рази більше мінімальної», - резюмував Сергій Арбузов.