ua en ru

Акції авіакомпаній Китаю подешевшали на новинах про поширення нового вірусу пташиного грипу

Акції провідних авіакомпаній Китаю в кінці минулого тижня подешевшали на новинах про поширення на материковій частині країни нового вірусу пташиного грипу H7N9. Падіння котирувань багатьох авіаперевізників на біржі в Гонконгу перевищило 10%. Компанії побоюються значного зниження пасажиропотоку в разі епідемії.
Цінні папери найбільшого авіаперевізника Китаю China Southern Airlines (78% перевезень усередині країни) за підсумками торгів у Гонконгу впали на 10,8% , по ходу сесії проседая до 15% (саме серйозне падіння з 2001 року). Акції Air China подешевшали на 10,5%, China Eastern Airlines - на 10,4%, гонконгської Cathay Pacific Airways - на 6%.

Кількість заражених новим вірусом пташиного грипу H7N9 в Китаї наблизилося до 20, шість людей померли. Випадки захворювання зафіксовані, зокрема, у провінціях Хунань і Цзянсу, а також в Шанхаї. І хоча вірус не передається від людини до людини, департаменти охорони здоров'я Шанхая і Пекіна все ж підвищили рівень епідеміологічної небезпеки. Раніше випадки захворювання людей грипом H7N9 в світі не фіксувалися, вакцини проти вірусу не існує.

Галузь авіаперевезень опинилася в списку найбільш сильно постраждали від епідемії атипової пневмонії (SARS), яка в 2002-2003 роках забрала життя більше 800 людей по всьому світу. Тоді Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендувала утриматися від поїздок в Південний Китай. "Люди побоюються, що новий пташиний грип отримає таку ж поширення, як SARS, - цитує Bloomberg аналітика транспортних перевезень Credit Suisse Дэвина У. - Як наслідок, відпочиваючі будуть відмовлятися від поїздок до Китаю".

По доходах китайських авіаперевізників також вдарило нашестя вірусу пташиного грипу H5N1 у січні 2004 року. Тоді сумарний збиток для всієї економіки КНР перевищив 100 млрд юанів 12,1 млрд дол... Цього разу навіть побоювання відносно нової епідемії можуть викликати серйозне зниження числа туристів і, як наслідок, зменшення пасажиропотоку. Авіакомпанії Китаю лише недавно почали виходити з кризи, пов'язаної з фінансовими потрясіннями 2008-2009 років. У 2012 році вони перевезли 318,9 млн осіб (зростання на 9% порівняно з 2011 року).

Читайте також: У Китаї зафіксовано ще два випадки захворювання "пташиним грипом", один - із смертельним результатом.