ua en ru

Аграріям не вистачає 7,94 млрд грн для проведення посівних робіт, - Мінагрополітики

Для проведення посівних робіт регіонам не вистачає 7,94 млрд грн. Про це сьогодні під час круглого столу сказав директор департаменту кредитно-фінансової політики Міністерства аграрної політики та продовольства Баграт Ахіджанов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Із майже необхідних 40 млрд грн власними коштами селяни забезпечені, за даними регіонів, майже на 31 млрд грн. Дефіцит коштів складає 7,94 млрд грн", - сказав Ахіджанов.

Він зазначив, що для покриття дефіциту планується залучення запозичених коштів, які складають 7,5 млрд грн, з яких комерційні кредити, що залучаются сільгоспвиробниками - це 3,7 млрд грн і банківські кредити - 3,8 млрд грн.

За його словами, загальна потреба для проведення весняно-польових робіт складає, за даними регіонів, майже 39 млрд грн, що на 1,7 млрд грн більше проти показника 2012 року.

"Зростає як загальна потреба, так і витрати, які матимуть селяни при підготовці весняно-польових робіт. Переважно це матеріальні витрати, які становлять більше 75% - 5,94 млрд грн, що на 600 млн грн більше від минулого року. Найбільша питома вага складає насіння посадкового матеріалу, мінеральні добрива, засоби захисту та паливно-мастильні матеріали", - додав Ахіджанов.

Крім того, за його словами, зросли й інші витрати порівняно з минулим роком на 300 млн грн і становлять 2,6 млрд грн.

Читайте також: У цьому році аграрії проведуть посівну в більш стислі терміни, - Присяжнюк