ua en ru

"Нафтогаз" не буде закачувати газ у ПСГ для "Газпрому" в 2014 р

В Україні запасів газу вистачить на зиму, але в 2014 р. "Нафтогаз" не буде закачувати газ в підземні сховища газу (ПСГ) для потреб "Газпрому". Однак російська монополія може розраховувати на викуп газу у Ostchem Дмитра Фірташа, який вона продала йому по 260 дол. за тисячу кубометрів, повідомляє "Комерсант-Україна" посилаючись на джерело в "Укртрансгазі".

В Україні запасів газу вистачить на зиму, але в 2014 р. "Нафтогаз" не буде закачувати газ в підземні сховища газу (ПСГ) для потреб "Газпрому". Однак російська монополія може розраховувати на викуп газу у Ostchem Дмитра Фірташа, який вона продала йому по 260 дол. за тисячу кубометрів, повідомляє "Комерсант-Україна" посилаючись на джерело в "Укртрансгазі".

У Ostchem ситуацію не коментують.

За словами джерела в компанії, така можливість існує, але ціна поки не визначена.

У жовтні з ПСГ було піднято 2,1 млрд кубометрів, але за жовтень рівень запасів газу в Україні зріс на 2,5 млрд кубометрів, до 19,3 млрд кубометрів. Більша частина цього газу було закачано Ostchem, який раніше домовився з "Газпромом" про купівлю 5 млрд кубометрів.

Вже у жовтні Україна почала відбір газу з ПСГ для постачання комунальних підприємств, заявив вчора віце-прем'єр Юрій Бойко. Він підкреслив, що НАК "Нафтогаз України" більше не планує в цьому році закуповувати значні обсяги палива у "Газпрому", а буде використовувати газ, закачаний в ПСГ.

"Ми будемо підходити з точки зору забезпечення власної комунальної сфери, а забезпечення підтримки в пікові режими транзиту для "Газпрому" - це вже буде завдання, яке ми будемо виконувати факультативно", - заявив Бойко.

"Нафтогаз" винен "Газпрому" 792 млн дол. за газ, поставлений у серпні, а вчора закінчився термін платежу на 1,36 млрд дол. за газ, поставлений в жовтні. Вчора "Нафтогаз" заплатив за цими боргами близько 20 млн дол. Якщо компанія не погасить борги в листопаді, її можуть у відповідності з контрактом перевести на передоплату. Цей підхід "Газпрому" і названий "формальним".
Бойко вчора заявив також, що Україна незадоволена падінням обсягів транзиту російського газу через її територію.

"Обсяги транзиту через нашу країну падають, і це є предметом додаткових переговорів з російськими колегами. Ми вважаємо це утиском наших національних інтересів і виступаємо проти цього", - заявив віце-прем'єр.

Нагадаємо, раніше в "Укртрансгазі" заявили, що у жовтні транзит газу через Україну зріс на 1,4 млрд кубометрів, що дозволить компанії заробити близько 75 млн дол. До кінця року додатковий дохід "Укртрансгазу" від збільшення транзиту досягне 400 млн дол.

Очікувалося, що кошти від зростання транзиту дозволять розрахуватися з "Газпромом" за куплений у вересні газ, але з'ясувалося, що вони не покриють і чверті витрат компанії на закачування газу в підземні сховища.

В опалювальний сезон багато газу, який надходить в газотранспортну систему України з Росії, споживається на сході і в центрі країни, а для поставок в Європу використовується газ з ПСГ на заході України. Якщо ПСГ спорожніють, це створить ризики для транзиту у разі аномальних холодів або аварій на газопроводі. Вчора представник європейського комісара з питань енергетики Марлен Холзнер заявила, що Єврокомісія стурбована проблемами в газових відносинах України і РФ.

"Нам відомо про нинішню дискусію між Україною і Росією, яка триває вже деякий час - вони обговорюють, чи повинна Україна дотримуватися всі зобов'язання за угодою. Я можу тільки повторити, що ми говорили в минулому: ми сподіваємося, що наші партнери будуть виконувати свої зобов'язання і що вони будуть постачати газ так, як вони це робили в минулому", - заявила Холзнер.

На думку заступника голови Фонду національної енергетичної безпеки Олексія Гривача, існуюча схема потрібна і самій Україні з урахуванням різкої сезонної нерівномірності споживання.

"Якщо не буде газу в ПСГ, доведеться забирати газ з транзитного потоку на сході і не віддавати його на заході це називається несанкціонований відбір", - вважає він.

У "Нафтогазі", "Газпромі" і Міненерго від коментарів відмовилися.

У разі якщо Ostchem зможе домовитися про продаж "Газпрому" паливо за ринковою ціною, компанія заробить по 130-150 дол. на кожній тисячі кубометрів проданого газу.

"Якщо такий сценарій викупу дійсно буде реалізований, то це відмінний бізнес, який принесе Ostchem хороші гроші. В цьому випадку неясно одне: чому про це не домовився належить державі "Нафтогаз", який таким чином позбудеться багатомільярдної виручки?", - говорить голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.