ua en ru

У ДТЕК закликали не перекладати проблеми в енергетичній галузі в політичну площину

ДТЕК заявляє, що публічні звинувачення компанії в організації акцій протестів шахтарів - це не що інше, як бажання перекласти відповідальність за серйозну кризу в енергетичній галузі на приватну компанію і спроба чиновників піти від відповідальності за бездумну політику по відношенню до вугільників і енергетиків. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ДТЕК.

"Яскравим підтвердженням спекуляцій є факт того, що ДТЕК регулярно звинувачується в отриманні державних дотацій, які компанія не отримувала і не просила за всі 10 років своєї роботи. Незважаючи на важкі економічні умови в країні, ДТЕК не допускає затримок виплати заробітної плати співробітниками всього 130 тисячного колективу. При цьому ігноруються об'єктивні дані про багатотисячні страйки українських гірників на державних шахтах ДП "Волиньвугілля", ДП "Львіввугілля", ДП "Селидіввугілля" у Донецькій області, ДП "Красноармійськвугілля", - йдеться в повідомленні.

Як повідомили в компанії, соціальний вибух, який стався в галузі, - це результат затягування з вирішенням ключових проблем протягом 6 місяців. У ДТЕК стверджують, що ніякими спекулятивними звинуваченнями і пошуками політичних причин на адресу ДТЕК неможливо врятувати енергетику країни і забезпечити енергобезпеку України.

"Компанія ДТЕК робить все можливе, щоб зберегти для українців світло і тепло. ДТЕК ремонтував залізничні шляхи, мости, відновлював подачу води в містах Донецької та Луганської області, виділяючи на це власні кошти. Компанія забезпечувала евакуацію українців із зони АТО", - підкреслили в компанії.

У ДТЕК нагадали, що в умовах дефіциту вугілля в Україні компанія готова купувати все вугілля Львівсько-Волинського басейну за ринковою ціною, яка не може бути нижче ціни вугілля російських або австралійських шахтарів.

"При цьому Міністерство енергетики та вугільної промисловості і НКРЕКП зобов'язані забезпечити відповідний тариф та 100%-у оплату за електроенергію теплової генерації. Це дозволить шахтам Західної України і Донбасу безперебійно працювати, виплачуючи зарплати гірникам без затримок", - відзначили в компанії.

У ДТЕК закликали сторони конфлікту не переводити економічні проблеми в політичну площину. "Зараз необхідно почути вимоги людей і зняти соціальне напруження. Майбутнє енергетичної галузі України залежить від реформ. Україні необхідний вільний ринок енергетики, що відповідає новим потребам економіки країни",- підкреслюється в повідомленні прес-служби компанії.

Нагадаємо, шахтарі почали мітингувати ще вчора, а сьогодні продовжили демонстрацію біля будівлі Верховної Ради. Пізніше шахтарі перемістилися до Кабміну.