ua en ru

ДТЕК погасив заборгованість перед ДП "Вугілля України"

Компанія ДТЕК у червні перерахувала ДП "Вугілля України" 77 млн грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

Загалом, з грудня 2014 р. по червень 2015 р. компанія ДТЕК заплатила держпідприємству 637 млн грн, в тому числі і для покриття заборгованості по зарплатах львівсько-волинських шахтарів.

"Поточний залишок непогашеної заборгованості компанії перед ДП "Вугілля України" складає близько 3 млн грн", - повідомив директор з комерційної діяльності ДТЕК Енерго Віталій Бутенко в рамках зустрічі з шахтарями ДП "Львіввугілля".

У компанії нагадали, що це вже друга зустріч шахтарів Львівсько-Волинського басейну та керівництва ДТЕК, перша відбулася 20 травня.

Раніше сторони домовилися про спільний пошук вирішення проблеми ціноутворення та взаєморозрахунків на енергоринку. Зі свого боку, ДТЕК виконав гірникам обіцянки про погашення заборгованості за придбаний 2014 р. вугілля і перерахував гроші в ДП "Вугілля України". Проте, відзначають в компанії, питання про закупівлю вугілля до 2015 р. так і залишається не вирішеним.

Для цього потрібно активне залучення представників міністерства енергетики та вугільної промисловості України та ДП "Вугілля України". На прохання міністерства та ДП "Вугілля України" компанія прийняла на відповідальне зберігання львівсько-волинське вугілля. Якщо найближчим часом ДП "Вугілля України" не підпише контракт на поставку ресурсу, ДТЕК готовий повернути вугілля.

На зустрічі з керівництвом ДТЕК гірники обговорили проблеми неплатежів в енергетиці та умови поставки львівсько-волинського вугілля в контексті заявленої міністерством пріоритетної політики по завантаженню атомної і гідрогенерації, за рахунок зниження відпуску теплової генерації.

На переговорах був присутній представник ДП "Вугілля України", який підтвердив факт погашення заборгованості ДТЕК за вугілля, відвантажене в 2014 році. Однак вирішення системних питань представником держпідприємства запропоновано не було. За підсумками зустрічі лідери профспілок мають намір ініціювати зустріч з міністром енергетики і вугільної промисловості за участю ДТЕК.

Бутенко зазначив, що вкрай важливо усунути першопричини шахтарських проблем - це застаріла система управління ринком, хронічні неплатежі держави в особі ДП "Енергоринок" за вироблену електроенергію, неринкові тарифи на електроенергію та ціни на вугілля.

Теплова генерація з початку року працює з негативною рентабельністю 18%.

Борг ДП "Енергоринок" перед ДТЕК у 2015 році збільшився на 2,5 млрд грн і перевищив 7 млрд грн (на 01.06.2015). ДТЕК готовий підписати контракт на закупівлю вугілля львівських шахтарів, але з прив'язкою до реального тарифу за електроенергію і рівня платежів станцій теплової генерації, що споживають цей вугілля.

"У нас є вартість кВт•год, яка відображена в тарифі, у нас є рівень надходження коштів за електроенергію від споживача. З цих грошей ми платимо за вугілля. Якщо тариф для генерації не покриває витрат на закупівлю вугілля - на які кошти компанія може його купувати? Принципово важливо, щоб ціноутворення всього ланцюжка теплової енергетики було збалансовано", - наголосив Бутенко.

У ДТЕК підкреслили, що, незважаючи на зростання заборгованості за поставлену електроенергію, компанія знайшла можливість розрахуватися з ДП "Вугілля України". Загалом з грудня 2014 р. по червень 2015 р. компанія заплатила держпідприємству 637 млн грн, в тому числі і для покриття заборгованості по зарплатах львівсько-волинських шахтарів. Непокриті зобов'язання ДТЕК перед "Вугілля України" з урахуванням зустрічної заборгованості держпідприємства становлять 3 млн грн, а борг ТЕС ДТЕК перед власними вугільними підприємствами на сьогоднішній день становить 3,6 млрд грн.