ua en ru

У допінг-пробі російського керлінгістів виявлено рекордну концентрацію мельдонію

У допінг-пробі російського керлінгістів виявлено рекордну концентрацію мельдонію Фото: Олександр Крушельницький (olympic.org)

Крушельницький відсторонений від участі у змаганнях

Спортивний арбітражний суд (CAS) опублікував мотивувальну частину рішення щодо визнання винним у порушенні антидопінгових правил на Олімпійських іграх 2018 року в Пхьончхані російського керлінгіста Олександра Крушельницького. Згідно з документом, який опублікований на сайті суду, в пробі атлета зафіксована рекордна концентрація забороненого препарату.

За даними CAS, 12 лютого під час зимової Олімпіади Крушельницький здав допінг-пробу, в якій було виявлено 8069 нг/мл мельдонію. Наступного дня, 13 лютого, атлет здав другий аналіз, в якому вміст забороненої речовини знизився до 5721 нг/мл.

Мельдоній заборонений з 2016 року. Вміст препарату в пробі спортсмена в будь-якій концентрації є порушенням. Максимально зареєстроване значення за останні два роки - 1428 мкг/мл.

Крушельницький тимчасово відсторонений від участі у змаганнях, поки не буде ухвалено остаточне рішення щодо його справи. Спортивний арбітражний суд буде виносити рішення від імені Всесвітньої федерації керлінгу.

Делегація Росії на Олімпіаді в Пхьончхані стверджувала, що знайдена в пробі Крушельницького концентрація мельдонію була незначною, а препарат був доданий в їжу або напій спортсмена без його відома.

Нагадаємо, Крушельницький разом з дружиною Анастасією Бризгаловою стали бронзовими призерами олімпійського турніру в дабл-міксті. Однак після того, як росіянин провалив допінг-тест, CAS анулював результати пари і віддав їх медалі спортсменам з Норвегії.