ua en ru

В Раді зареєстрували законопроект щодо амністії бійців АТО

В Раді зареєстрували законопроект щодо амністії бійців АТО Фото: захисники вітчизни

Зокрема, пропонується амністувати бійців, засуджених чи підозрюваних за носіння вогнепальної зброї

Депутати Верховної Ради України Іван Вінник, Сергій Пашинський (фракція "Блок Петра Порошенко") та Тетяна Чорновіл (фракція "Народний фронт" зареєстрували в парламенті законопроект № 3249 "Про амністію захисників Вітчизни у 2015 році". Дані про реєстрацію зазначені на сайті Ради.

Текст законопроекту на даний момент відсутній, вказано що документ переданий на розгляд керівництву.

Разом з тим один з авторів законопроекту Іван Вінник уточнив, що амністію пропонується застосовувати до засуджених та підсудних захисників вітчизни, що скоїли нетяжкі чи середньої тяжкості злочини.

"Тому, ми внесли законопроект про амністію захисників Вітчизни. Пропонується звільняти від покарання засуджених і підсудних, які скоювали нетяжкі злочини та злочини середньої тяжкості. Ті, хто скоїв особливо тяжкі злочини, не звільнятимуться від покарання. Окремо ми виписуємо статтю 263 КК, яка стосується носіння вогнепальної зброї. Отже, в порядку, передбаченому цим законом, суди зможуть, за відповідним поданням засудженого або захисника, звільняти цих людей від покарання. Безумовно, під дію цього закону не підпадають злочини, які були скоєні проти здоров'я та життя людей. Тож, ми будемо пропонувати парламенту прийняти цей закон", - цитує парламентаря пресс-служба БПП.

"Сьогодні багато наших героїв, вояків, які повернулися додому, опинилися за гратами, за злочини, які передбачені Кримінальним кодексом. Наша судова система, коли розглядала їхні справи, не врахувала певні обставини психологічного стану людей, які повернулися з війни. Так, сьогодні багато засуджених людей, які знаходяться під слідством, чи підсудні по статті 263 Кримінального кодексу, яка полягає у тому, що людей засуджують за носіння, зберігання, придбання, передання чи збут вогнепальної зброї чи бойових припасів без передбаченого законом дозволу", - відзначив нардеп.

Нагадаємо, голова Міністерства закордонних справ Павло Клімкін в ході звіту у Верховній Раді України (ВРУ) відзначив, що вибіркової амністії для представників бандформувань не буде.