ua en ru

Burisma Holdings виступила партнером семінару ETEF і ЄЕС в Києві

Burisma Holdings виступила партнером семінару ETEF і ЄЕС в Києві Фото: глава газового комітету EFET Даг Вуд

Незалежна українська газовидобувна компанія Burisma Holdings стала партнером спільного семінару Європейської федерації енергетичних трейдерів (ETEF) і Європейського енергетичного співтовариства "Закупівлі газу та енергетичні проблеми України" (Gas purchasing and ukraine's energy challenge), який відбувся у Києві 15 липня. Про це повідомляє прес-служба Burisma Holdings.

Повідомляється, що в конференції взяли участь директор секретаріату Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС) Янош Копач і глава газового комітету EFET Даг Вуд. Також у заході взяли участь найбільші компанії на енергетичному ринку України і основні постачальники газу з Європи в Україну, якими, зокрема, є RWE, Statoil, GDF Suez, E. ON, висловили свої думки стосовно шляхів реформування українського енергоринку.

В ході семінару обговорювалися питання імплементації Третього енергопакету і функціонування української енергетики в умовах відкритого ринку з урахуванням європейської практики.

Під час виступу Янош Копач зазначив, що активна співпраця України з ЄЕС є важливим інструментом для реформування українського енергоринку. "Енергетичне співтовариство хоче бачити Україну інтегрованою в європейський газовий ринок, - зазначив Копач. - Ми хочемо бачити нові доступні джерела газу в Україні, лібералізацію внутрішнього ринку, збільшення внутрішнього видобутку газу, аж до рівня, що дозволяє експортувати український газ".

Копач закликав лібералізувати український ринок газу, що дозволить нарощувати обсяги внутрішнього видобутку не тільки для потреб всередині України, але й для експорту.

Виконання директив Енергетичного співтовариства допомагають країнам реформувати енергоринок відповідно до вимог Європейського союзу до прозорості і створити умови для рівної конкуренції. На думку радника Ради директорів Burisma Holdings Вадима Пожарського, введення норм Третього енергопакету в електроенергетиці і газовій сфері в Україні та зміни, які відбуваються в Україні, призведуть до помітних зрушень у всій європейській енергетичній "архітектурі". Тепер вона буде будуватися з урахуванням потенціалу, який приховує в собі українська енергетика.

Європейські чиновники підтвердили готовність співпрацювати з Україною в сфері удосконалення українського законодавства і позитивно оцінили норми прийнятого Верховною Радою Закону України "Про ринок природного газу". "Це важливий крок на шляху до прогресу. Створення рівних умов для учасників ринку і недискримінаційний доступ до зберігання та транспортування природного газу є важливою частиною лібералізації ринку", - зазначив Даг Вуд.

Відзначимо, що третій енергопакет накладає на енергетичні фірми і на держави Європейського Союзу обов'язок проводити подальшу лібералізацію ринку енергії та газу. А оператор мережі газопроводів не вправі буде дискримінувати акціонерні товариства, пересилають газ по мережах, ні надавати їм привілеї. Тим самим газопроводи повинні уподібнитися автострадах, власники і керуючі яких трактують всіх користувачів однаково.

Третій енергопакет накладає на енергетичні фірми і на держави Європейського Союзу обов'язок проводити подальшу лібералізацію ринку енергії та газу.

Європейська федерація енергетичних трейдерів (EFET, European Federation of Energy Traders) створена 15 років тому. До складу EFET входить сьогодні 126 членів - це найбільші фірми з країн Європейського Союзу, а також із Швейцарії, які займаються торгівлею енергією та газом.

Європейське енергетичне співтовариство - об'єднання між Європейським союзом і низкою країн, які підписали Енергетичну хартію.

Енергетичне співтовариство має два консультативних форуму - по газу та електроенергії. Україна входить в Енергетичне співтовариство з лютого 2011 року. Саме директор Секретаріату Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС) Янош Копач багаторазово звертав увагу українського уряду на порушення ним європейських газових і енергетичних директив.