ua en ru

Бойовиків ДНР звинувачують в незаконній реалізації контрафактної тютюнової продукції

Служба безпеки України виявила новий канал фінансування невизнаної "Донецької народної республіки" через незаконну реалізацію контрафактної тютюнової продукції в контрольованих бойовиками районах Донецької і Луганської областей. Про це повідомили джерела в СБУ.

"Розгалужену мережу постачання та продажу сигарет власники тіньового бізнесу створили спільно з головою т. н. "міністерства доходів і зборів ДНР" Олександром Тимофеєвим по кличці "Ташкент" і двома його поплічниками", - заявили в СБУ.

Правоохоронні органи встановили, що тільки в грудні 2014 р. від реалізації контрафактного тютюну ДНР отримала близько 3 млн грн готівкою.

"Ні копійки з суми, що надійшла бойовикам, не витратили на потреби населення, частина якого знаходиться на межі виживання. При цьому вони використовували гроші для фінансування бандитських формувань, оплати найманців, організації диверсійної діяльності і залякування мирних громадян", - пояснили в СБУ.

Наголошується, що при цьому терористи не обмежується продажем незаконних сигарет лише на контрольованій ними території, але і намагаються переправити контрафакт в інші регіони України. Так, 22 листопада 2014 р. в Полтавській і Вінницькій областях були затримані два вантажних автомобіля. У них виявлені підроблені сигарети відомих міжнародних брендів на загальну суму 16,5 млн грн.

Генеральна прокуратура України встановила, що дані цигарки були зроблені на тютюнової фабрики "Хамадей", яка знаходиться в Донецьку.

"У 2014 р. були створені незаконні канали збуту контрафактних підакцизних товарів з тютюнової фабрики "Хамадей". До складу цієї міжрегіональної злочинної групи входили громадяни України з декількох областей і окремі співробітники правоохоронних органів. За оперативними даними, частина коштів від реалізованої контрафактної продукції йшла на фінансування терористичної організації "ДНР", - заявили в Генпрокуратурі.