ua en ru

Аваков пропонує терміново легалізувати видобуток бурштину

Аваков пропонує терміново легалізувати видобуток бурштину Фото: Арсен Аваков

Аваков просить прийняти пакет законів для легалізації видобутку бурштину

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пропонує терміново легалізувати видобуток бурштину. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"У країні справжня "бурштинова лихоманка". Колосальна кількість людей живе на цьому промислі - від старателів до перекупників, від школярів до чиновників.

У Житомирській, Рівненській, Волинській області - це вже чи не перша галузь економіки. Тіньової економіки. Навіть не тіньової - чорної. Чорної, тому, що жодної гривні у бюджет з цього процесу країна не має.

При ринку продажу видобутого бурштину, за скромними оцінками, в 500 млн дол. на рік - збирання у бюджет - нуль", - написав Аваков.

БУРШТЫН: ПУТЬ ОТ ПРОБЛЕМЫ К РЕШЕНИЮ!В стране настоящая «янтарная лихорадка». Колоссальное количество людей живет на э...

Posted by Арсен Аваков on 22 Июнь 2015 г.

Він також наголошує, що такі проблеми виникають із-за відсутності закону, який регулював би видобуток бурштину.

"Потрібно тільки системне державне рішення!

Швидке. Ясне для всіх - з чітко закріпленою зоною відповідальності.

Треба негайно прийняти пакет законів, що регулюють старательску діяльність. Дати можливість людям легально заробляти на видобутку бурштину старательским працею.

Легалізувавши старательску діяльність - необхідно негайно зумовити екологічні умови та обмеження щодо процесу видобутку.

Державні ліцензії на дільниці видобування та технагляд обов'язкові! Інакше, ми отримаємо картину місячних кратерів і пост апокаліптичний пейзаж на величезних територіях всередині України", - додав Аваков.

Крім того, міністр закликав Голову Верховної Ради Володимира Гройсмана допомогти у прийнятті такого закону.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство екології та природних ресурсів України готує пропозиції до закону, який дозволить легалізувати незаконний видобуток бурштину.