ua en ru

У США почалися нові протести після виправдання ще одного поліцейського

У США почалися нові протести після виправдання ще одного поліцейського Джерело фото: Twitter / AFP
У Нью-Йорку почалися протести після рішення великого журі не звинувачувати поліцейського у вбивстві чорношкірого Еріка Гарнера.

У Нью-Йорку почалися протести після рішення великого журі не звинувачувати поліцейського у вбивстві чорношкірого Еріка Гарнера, передає CNN. В відміну від аналогічної ситуації в Фергюсоні в Нью-Йорку протести поки носять мирний характер.

У липні цього року беззбройний Гарнер помер від забороненого задушливого прийому білого поліцейського Даніеля Панталео. Причину смерті від задушення судмедексперти підтвердили.

Протестувальники зібралися в різних місцях району Манхеттен, в тому числі на площі Таймс-сквер і Юніон-сквер. Крім того, протестувальники прийшли до Рокфеллерівському центру, де відбулося традиційне символічне запалення нью-йоркській різдвяної ялинки.

Маніфестації з нагоди виправдання Панталео пройшли також в американській столиці, Філадельфії і Окленді (штат Каліфорнія).

У Нью-Йорку протестувальники кричали поліцейським "Я не можу дихати! Я не можу дихати!" - цю фразу повторював задушений поліцейським афроамериканець, який страждав від астми. Фраза стала відомою через зйомки на відео процесу затримання Гарнера на Стейтен-Айленді 17 липня.

Ще до застосування забороненого прийому Гарнер, підозрюваний поліцейськими в нелегальному продажу сигарет, підняв руки в повітря і просив поліцейських не чіпати його.

Велике журі, що відмовила в обвинуваченні Панталео, складалося з 14 білих і дев'яти представників "кольорових".

Нагадаємо, поліцейський Даррен Вілсон, який застрелив 18-річного юнака Майкла Брауна в Фергюсоні, 30 листопада подав у відставку.