ua en ru

На Філіппінах внаслідокі тайфуну "Хайян" загинуло близько 10 тис. жителів

Тайфун "Хайян", що обрушився на провінцію Лейте Філіппінських островів 8 листопада, забрав життя щонайменше 10 тис. осіб. В результаті стихії постраждали 4 млн осіб, передає Reuters.

Тайфун "Хайян", що обрушився на провінцію Лейте Філіппінських островів 8 листопада, забрав життя щонайменше 10 тис. осіб. В результаті стихії постраждали 4 млн осіб, передає Reuters. Без даху над головою залишилися 500 тис. осіб.

Президент Філіппін Бенинго Акіно відмовився назвати навіть приблизну кількість загиблих, зауваживши, що влада має неповними даними. Кількість загиблих може зрости в рази по мірі надходження нової інформації.

На Філіппінах внаслідокі тайфуну "Хайян" загинуло близько 10 тис. жителів

На Філіппінах внаслідокі тайфуну "Хайян" загинуло близько 10 тис. жителів

На Філіппінах внаслідокі тайфуну "Хайян" загинуло близько 10 тис. жителів

фото: Reuters

Смуга руйнувань простягнулася по центральній частині Філіппін приблизно на 600 км. У містах циклон зруйнував до 80% будівель, села знеструмлено, дороги заблоковані поваленими деревами. Пік руйнувань зафіксований у місті Таклобан, сюди вже прибула команда ООН з оцінки та координації робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха. Серйозні руйнування спостерігаються в містах Пало, Ормок, Бурауэн.

Тайфун підняв сильні хвилі заввишки до 5 метрів, вони смысли багато споруди на островах Самар і Лейте.

За оцінками синоптиків, пройшов тайфун став одним з найсильніших за всю історію спостережень. Циклону присвоїли п'яту, найвищу категорію небезпеки. Пориви вітру в центрі циклону досягали 315-379 км/год. Попередній ураган-"рекордсмен" "Камілла", що обрушився на узбережжя США в 1969 р., мав швидкість близько 305 км/год.

"Хайян" покинув Філіппіни і сьогодні вранці досяг північного узбережжя В'єтнаму. Швидкість вітру знизилася до 185 км/год, однак влада республіки вирішили перестрахуватися і евакуювали 500 тис. людей з прибережних районів.

Зазначимо, ще вчора в Червоному Хресті заявляли, що, згідно з попередніми доповідями від його співробітників, що працюють на місці катастрофи, число жертв тайфуну "Хайян" тільки в прибережному місті Таклобан становить близько 1 тис. чоловік - приблизно стільки тел плаває на його вулицях. Ще близько 200 людей загинули в провінції Самар. Самар і Таклобан - це найбільш постраждали від тайфуну території.

Раніше рятувальне відомство та прес-служба управління цивільної авіації Філіппін повідомляли, що загинули більше 100 осіб. Зруйновані численні будинки, також ураган спровокував схід кількох лавин і селевих повінь. Крім цього, ураганом були знищені лінії електропередачі і телекомунікації.

Тайфун "Хайян", що обрушився на центральну частину Філіппінського архіпелагу 8 листопада, почався з цунамі, висота хвиль сягала 6 м. В зоні найбільших руйнувань проживає понад 12 млн чоловік. Уряд заздалегідь приступило до евакуації і жителів островів. Особлива увага приділялася районах з високою ймовірністю паводків або зсувів.