ua en ru

В ООН назвали "вкрай тривожною" активізацію бойових дій на Донбасі

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей назвала "вкрай тривожною" активізацію бойових дій в Донецькій та Луганській областях.

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей назвала "вкрай тривожною" активізацію бойових дій в Донецькій та Луганській областях. Про це вона заявила коментуючи четверту доповідь УВКБ ООН щодо подій в Україні, яка охоплює період з 8 червня по 15 липня 2014 р., передає прес-служба представництва ООН в Україні.

"Вкрай тривожними є повідомлення про подальшу активізацію бойових дій в Донецькій та Луганській областях, коли обидві сторони застосовують важке озброєння на забудованих територіях, зокрема, артилерію, танки, ракети й реактивні снаряди", - заявила Піллей.

Автори доповіді зазначають, що будучи добре організованими й оснащеними військовою технікою, озброєні групи бойовиків на Донбасі активізували свій спротив урядові України. У відповідь, українська влада протягом липня прискорила проведення операції із встановлення безпеки в районах, що залишаються під контролем озброєних груп: "у населених пунктах і навколо них відбуваються важкі бої, спричинюючи людські жертви, руйнування майна та інфраструктури, змушуючи тисячі людей покидати домівки", - констатують в УВКБ ООН.

"Обидві сторони повинні вжити належних заходів щодо запобігання подальших жертв і поранень серед цивільних осіб. Зростання кількості вбитих людей та серйозні збитки, яких зазнала цивільна інфраструктура, що - залежно від обставин - може вважатися порушенням норм міжнародного гуманітарного права. Бойові дії повинні припинитися", - додала верховний комісар ООН.

Водночас у доповіді звертається увага на наслідки економічного спаду, що нині спостерігається в Україні, а також на "вкрай гостре" становище на сході, який є центром важкої промисловості країни: захоплені громадські будівлі, зачинені банки та інші фінансові установи, припинили роботу заводи та фірми, зазнали серйозних ушкоджень деякі великі промислові підприємства та шахти. Зруйнована інфраструктура - електростанції, об'єкти водопостачання й каналізації, інші системи комунального господарства, внаслідок чого жителі та підприємства, що залишились, не мають змоги отримувати основні послуги.

"Економічне життя Донецька й Луганська покалічене, тому наслідки для решти частини країни будуть важкими", - йдеться в доповіді.