ua en ru

В Луганській обл. СБУ порушила справу за фактом підкупу виборців кандидатом в нардепи

У Луганській області Служба безпеки України (СБУ) відкрила кримінальне провадження за фактом підкупу виборців кандидатом у народні депутати.

У Луганській області Служба безпеки України (СБУ) відкрила кримінальне провадження за фактом підкупу виборців кандидатом у народні депутати. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зокрема встановлено, що в Сєвєродонецьку представники громадського об'єднання, діючи в інтересах кандидата в нардепи, організували "лекцію" для місцевих жителів, під час якої видавали громадянам грошову винагороду у 200 гривень і пропонували віддати свій голос на виборах 26 жовтня саме за цю кандидатуру. Тим виборцям, хто так і зробить, організатори заходу обіцяли додатково ще 200 гривень.

У зв'язку з цим СБУ розпочала кримінальне провадження за ч.1 ст.157 Кримінального кодексу України. Матеріали справи передані в органи прокуратури.

Нагадаємо, 19 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1703-VII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян". У відповідності з цим законом, зокрема, посилена кримінальна відповідальність за підкуп виборця.

Так, прийняття пропозиції, обіцянки або отримання виборцем для себе або третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на той самий строк.