ua en ru

У Китаї головного інженера держкомпанії, обвинуваченого в корупції, втопили слідчі

Головний інженер китайської держкомпанії Wenzhou Industry Investment Group Юй Сіі був втоплений слідчими в ході розслідування справи про корупцію. Шість співробітників антикорупційного відомства роздягли обвинуваченого в отриманні хабара керівника підприємства догола, після чого кілька разів на тривалий час занурювали його головою до ванни із крижаною водою.

Головний інженер китайської держкомпанії Wenzhou Industry Investment Group Юй Сіі (на фото) був втоплений слідчими в ході розслідування справи про корупцію. Шість співробітників антикорупційного відомства роздягли обвинуваченого в отриманні хабара керівника підприємства догола, після чого кілька разів на тривалий час занурювали його головою до ванни із крижаною водою, повідомляє ВВС.

Інцидент стався 8 квітня в місті Веньчжоу на сході КНР. Слідчі, пов'язані з Комуністичною партією Китаю (ймовірно, мається на увазі Центральна комісія КПК з перевірки дисципліни, створена з метою боротьби з корупцією), намагалися домогтися від інженера зізнань у справі про хабар. Вони припинили тортури лише після того, як він перестав чинити опір.

Юй Сіі був госпіталізований, однак наступного дня, 9 квітня, помер. Судово-медична експертиза показала, що причиною смерті посадової особи стало вдихання рідини, яка вивела з ладу його легені. На фотографіях, опублікованих газетою The Beijing Times, видно, що на тілі чиновника є кілька синців.

Дружина загиблого У Сіань повідомила виданню, що він був міцним чоловіком, проте в ході розслідування сильно схуд. "У нього було багато внутрішніх і зовнішніх травм після 38 днів, проведених під арештом. Схоже, що його не просто втопили, а попередньо катували іншими способами", - сказала вона.

Керівник держпідприємства з Веньчжоу був затриманий у березні 2013 р. у справі про махінації із землею. Державні ЗМІ Китаю спочатку повідомляли про його смерть як про нещасний випадок.

Як повідомлялося на початку вересня, влада Китаю почала розслідування діяльності одного з найбільш високопоставлених чиновників країни - Цзян Цземіня. Главу комісії, яка контролює роботу держкомпаній за кордоном, підозрюють у корупції.

Раніше опальний китайський політик Бо Сілай визнав свою провину в розтраті майже 1 млн дол. Крім того, він звинуватив головного свідка звинувачення у брехні, а також назвав свою дружину божевільною.