ua en ru

Обвинувачений у корупції екс-член КПК назвав свою дружину божевільною

Колишній член політбюро Комуністичної партії Китаю Бо Сілай, обвинувачений у хабарах, корупції і зловживанні владою, назвав свою дружину Гу Кайлай божевільною. Він закликав суддів не вірити показанням своєї дружини про подарунки, отримані нею від бізнесмена.

Колишній член політбюро Комуністичної партії Китаю Бо Сілай (на фото), обвинувачений у хабарах, корупції і зловживанні владою, назвав свою дружину Гу Кайлай божевільною. Він закликав суддів не вірити показанням своєї дружини про подарунки, отримані нею від бізнесмена, передає ВВС.

Суд над 64-річним китайським політиком триває другий день. Слухання проходить в умовах найсуворіших заходів безпеки. Повідомляється, що представників іноземних ЗМІ до зали засідань не пустили.

Розслідування щодо колись впливового політика почалося в жовтні 2012 р.

Бо Сілай потрапив в опалу і був виключений з партії після того, як його дружина виявилася замішаною до скандалу зі смертю британця Ніла Хейвуда. Про причетність дружини Бо Сілая до загибелі бізнесмена повідомив один з найближчих соратників функціонера - Ван Ліцзюнь, колишній глава поліції Чунцина. Жінка була засуджена в серпні минулого року і на даний момент відбуває тюремний термін.

У березня 2013 р. голова КНР Сі Цзіньпін закликав рішуче боротися з корупцією, яка, за його словами, є настільки серйозною проблемою, що може поставити під загрозу існування Компартії. Водночас, на думку низки спостерігачів, події, пов'язані з Бо Сілаєм, є проявом боротьби за владу в керівництві партії.

Сі Цзіньпін також виступив проти зловживання чиновниками, а також зайвої бюрократії в роботі. Він зазначив, що влада має виявити стриманість і бути економною у витратах, щоб підвищувати добробут народу. Раніше, у травні ц.р., екс-заступник губернатора провінції Шаньдун Хуанг Шен за корупцію був засуджений до довічного ув'язнення.