ua en ru

У Києві міліція виявила на складі 5 т радіоактивних металевих труб

У Києві співробітники управління державної служби боротьби з економічною злочинністю Київської області під час обшуку складу столичного підприємства, що займається оптовим прийомом металобрухту, виявили близько 5 тон радіаційнонебезпечних металевих труб. Про це повідомила прес-служба ГУ МВС України у Київській області.

Повідомляється, що за словами фахівця держсанепідемслужби, радіаційний фон зараженого металу на порядок перевищує допустимий. За попередньою інформацією такі труби могли використовуватися під час будівництва охолоджувальної системи реактора Чорнобильської АЕС. В подальшому їх походження буде встановлюватися.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 265 Кримінального кодексу України (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. Правоохоронці проводять відповідні заходи з метою встановлення осіб, причетних до організації прийому металу, та свідків правопорушення.