ua en ru

Батьки солдатів по всій Росії повідомляють про відправлення синів на Донбас

Розширюється географія звернень в правозахисні організації від батьків солдатів, чиї сини відправлені в Ростовську область і перестали виходити на зв'язок.

Розширюється географія звернень в правозахисні організації від батьків солдатів, чиї сини відправлені в Ростовську область і перестали виходити на зв'язок. Заяви надходять з Кубані, Дагестану, Астрахані, Чечні, Ставропілля, Магнітогорська, стосуються і строковиків та контрактників. У сім'ях побоюються, що їх сини уже в Україні. Правозахисники почали складати списки імовірно загиблих і зниклих без вести.

Як повідомив РБК член президентської ради з прав людини Сергій Кривенко, в раду "стали надходити звернення від інших батьків строковиків та контрактників, спрямованих на навчання в Ростовську область". Батьки побоюються, що їх переправили з наміром перекинути в Україну. За словами Кривенко, є заяви з Кубані, Дагестану, Астрахані. "Поки немає звернень з Москви, але є - з Санкт-Петербурга", - уточнює правозахисник.

Відповідальний секретар Союзу комітетів солдатських матерів Валентина Мельникова каже, що з початку тижня в комітет почали надходити "непрямі скарги батьків солдатів строкової служби з усієї Росії", яким сини розповідають про те, що їм обіцяють "відправку в Луганськ".

За словами Кривенко, в кінці минулого тижня від комітету солдатських матерів Ставропольського краю надійшов список загиблих військовослужбовців з 18-ї мотострілецької бригади, дислокованої у населеному пункті Шалі (Чеченська республіка). Як повідомила Кривенко голова комітету солдатських матерів Людмила Богатенкова, на початку серпня частина цієї бригади перекинули в Ростовську область на навчання. Потім з'ясувалося, що дев'ять осіб загинули. "Цей список справляв враження, - каже Кривенко. - Там були імена, прізвища, військові звання. В понеділок ми цей список направили до Слідчого комітету Росії з проханням перевірити цю інформацію, відповіді поки що не отримали".

Богатенкова розповіла РБК, що нею сформований ще й великий список з 400 осіб: у ньому поранені й убиті жителі Північно-Кавказького округу.

У прес-службі Міністерства оборони кореспонденту РБК відмовилися дати оперативний коментар, запропонувавши надіслати письмовий запит. Співробітник прес-служби додав, що офіційний коментар, "коли він буде", обов'язково "поширять в ЗМІ".