ua en ru

Прокуратура розглядає дві версії загибелі людей на "Хартроні"

Прокуратура розглядає дві версії загибелі людей під час пожежі на Харківській ювелірній фабриці, розташованій на території підприємства "Хартрон".

У прокуратурі Харківської області розглядають дві версії загибелі вісьмох людей під час пожежі на Харківській ювелірній фабриці. Про це повідомив виконуючий обов'язки прокурора Харківської області Володимир Суходубов, передає прес-служба Харківської міської ради.

За його словами, кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України ("Порушення правил протипожежної безпеки, яке спричинило загибель людей"). Створена слідчо-оперативна група. Слідство веде слідче управління ГУ МВС України в Харківській області, процесуальне керівництво здійснює прокуратура області.

Суходубов зазначив, що зараз висунуто дві основні версії виниклої пожежі та загибелі людей. Перша будується на підставі ст. 270 і не виключає впливу на подію людського фактора. Друга версія припускає факт порушення правил охорони праці (ст. 271 КК України), суб'єктом відповідальності в даному випадку є посадова особа - керівник підприємства.

"Завдання правоохоронних органів - встановити справжню причину трагедії та відповідальних осіб, які повинні постати перед судом. Ми встановили, що два поверхи підприємства "Хартрон" орендує ТОВ "Харківська ювелірна фабрика", частина приміщень здана в суборенду. Попередній огляд показав, що металеві двері пожежного виходу була замкнена на "амбарний" замок, і люди опинилися надані вогняної стихії. Якби пожежні виходи були відкриті, люди, выпрыгивавшие з вікон, могли б покинути приміщення і залишитися живими", - зазначив Суходубов.

За словами в.о. прокурора області, для огляду місця події задіяні фахівці з протипожежної безпеки та охорони праці, вибухотехніки, працівники бюро експертиз.

Нагадаємо, за попередніми даними, в результаті пожежі на "Хартроні" загинули 8 людей, шестеро госпіталізовані з отруєнням чадним газом, одна людина з тілесними ушкодженнями.