ua en ru

Представник ООН підтвердив військове зіткнення на сирійсько-ізраїльському кордоні

Представник ООН підтвердив факт зіткнення на сирійсько-ізраїльському кордоні, де повстанці захопили єдиний пропускний пункт на кордоні з Ізраїлем р. Ель-Кунейтра, розташованому на нейтральній демілітаризованої смузі, передає Reuters.

Захоплення пункту пропуску може посилити побоювання Єрусалиму щодо своєї безпеки і можливості впливу сирійської громадянської війни на ситуацію в Ізраїлі.

"Ми особливо ретельно стежимо за подіями на Голанських висотах, які є районом виняткового значення", - повідомив заступник генерального секретаря ООН з миротворчих операцій Ерве Ладсус.

Він також зазначив, що представники Сил ООН зі спостереження за роз'єднанням (UNDOF) прийняли заходи щодо забезпечення безпеки співробітників організації, підкресливши, що подібні інциденти не можуть привести до згортання місії ООН.

Раніше сьогодні повідомлялося, що сирійські повстанці взяли під свій контроль єдиний пропускний пункт на кордоні з Ізраїлем р. Ель-Кунейтра. Під мінометний обстріл також потрапила база ООН р. Ель-Кунейтра, в результаті чого один співробітник організації був поранений.

Ель-Кунейтра знаходиться на нейтральній території між ізраїльською та сирійською кордоном з 1974 р. Тоді за ініціативою США між Ізраїлем і Сирією було підписано Угоду про роз'єднання, за яким територія, окупована Ізраїлем, була перетворена в демілітаризовану буферну зону під управлінням ООН.

Збройне протистояння влади і опозиції продовжується в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. За даними ООН, з моменту початку збройного протистояння в Сирії загинули понад 80 тис. осіб.

Читайте також: ЗМІ Ізраїлю: Сирійські повстанці захопили єдиний пропускний пункт на кордоні з Ізраїлем