ua en ru

На Донеччині розбився малайзійський лайнер: 298 загиблих (оновлюється)

В Шахтарському районі Донецької області 17 липня о 16:20 розбився літак Boeing 777-200 компанії "Малайзійські авіалінії", який виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур (рейс MH17).

В Шахтарському районі Донецької області 17 липня о 16:20 розбився літак Boeing 777-200 компанії "Малайзійські авіалінії", який виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур (рейс MH17). Про це йдеться у повідомленні Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

За попередніми даними, загинули всі 298 чоловік, що знаходилися на борту: 283 пасажири, серед яких 3 дітей, і 15 членів екіпажу.

Серед пасажирів: 154 громадянина Нідерландів, 43 - Малайзії (у тому числі 15 членів екіпажу та 2 дітей), 27 - Австралії, 12 - Індонезії (у тому числі 1 дитина), 9 - Великобританії, 4 - Німеччини, 4 - Бельгії, 3 - Філіппін, 1 - Канади.

Громадянство 41 пасажира рейсу станом на ранок 18 липня встановлено не було.

Станом на 7:00 18 липня на місці падіння літака рятувальники виявили 121 тіло загиблих.

Влади України стверджують, що літак збили бойовики.

Бойовики заперечують свою причетність до інциденту.

Міністерство оборони Російської Федерації підозрює, що літак збили Збройні сили України.

Як передає CNN з посиланням на американських високопоставлених осіб, лайнер був збитий ракетою "земля-повітря". Приналежність ракети з'ясовується.

Літак летів на висоті 10 тис. 100 м.

На Донеччині розбився малайзійський лайнер: 298 загиблих (оновлюється)

Згідно з повідомленням міжнародної організації "Євроконтроль", яка здійснює управління повітряним рухом, польоти над Донбасом були заборонені на висоті до 10 км, а розбився там лайнер летів вище.

Станом на ранок 18 липня всі авіамаршрути через Східну Україну закриті на будь-якій висоті.

О 11:30 18 липня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що бойовики не пускають комісію з розслідування аварії малазійського лайнера в Донецькій області до місця події.

Близько півдня 18 липня 5 канал повідомив, що у зв'язку з падінням малазійського лайнеру Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за статтею "теракт".

Близько 12:15 голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута закликав міжнародні організації не допустити вивезення "чорних скриньок" з малазійського лайнера в Російську Федерацію. В іншому випадку, за його словами, говорити про те, що розслідування буде гласним і об'єктивним не представляється можливим.

Близько 12:30 стало відомо, що в ході телефонної розмови міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з генеральним секретарем Інтерполу Рональдом Ноублом була досягнута домовленість про направлення групи досвідчених фахівців Інтерполу для надання допомоги в ідентифікації жертв катастрофи малазійського лайнера.

Станом на 13:00 рятувальники знайшли 181 тіло.

Близько 13:10 в МЗС України заявили, що Україна спростила видачу віз родичам жертв катастрофи малазійського лайнера. Крім того, в Харкові буде відкрито консульський пункт для прибулих в Україну родичів загиблих в авіакатастрофі.

Ближче до 14:00 директор департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Андрій Сибіга заявив на брифінгу, що уламки малазійського лайнера, включаючи його бортові самописці, повинні залишатися на території України згідно з нормами міжнародного права та чинного законодавства України.

В цей же час голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута повідомив, що тіла загиблих у катастрофі малазійського лайнера будуть доставлятися до Харкова для огляду та проведення інших слідчих дій.

Близько 15:00 спікер українського парламенту Олександр Турчинов повідомив, що якби Захід надав Україні сучасну зброю, то трагедії з малазійським лайнером можна було б уникнути.

Крім того, вдень у п'ятницю глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров в інтерв'ю телеканалу "Росія-24" заявив, що російська сторона не має наміру забирати бортові самописці збитого під Донецьком літака Boeing-777.

В 16:00 американський телеканал CNN посилаючись на джерело в Пентагоні повідомило, що ракета, яка потрапила в Boeing-777 "Малазійських авіаліній", швидше за все, була випущена бойовиками з території східної України.

Трохи пізніше Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва заявив, що вже є переконливі ознаки того, що катастрофа малазійського лайнера в Донецькій області могла викликати запущена з контрольованих повстанцями районів ракета.

Станом на 17:00 "Малазійські авіалінії" повідомили, що Boeing-777, що розбився 17 липня в Донецькій області, отримав команду від українського диспетчера знизитися з 35 тис. футів до 33 тис. футів. 33 тисячі футів дорівнюють приблизно 10 тис. 058 м.

На вечірньому брифінгу 18 липня спікер РНБО повідомив про припинення ведення активних бойових дії й на Донбасі найближчим часом для запобігання знищення доказів катастрофи.

Приблизно в цей же час, в ході телефонної розмови з прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном Президент України Петро Порошенко заявив, що "чорні ящики" малазійського лайнера повинні залишатися у міжнародних експертів.

Близько 18:15 міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив, що в місті очікують майже 400 родичів загиблих пасажирів малайзійського лайнера. Крім того, в Держнс Харківській області повідомили, що всіх родичів загиблих безкоштовно розселятимуть у чотирьох готелях міста.

Увечері глава Міністерства оборони України Валерій Гелетей повідомив журналістам, що допускає поразку малазійського лайнера російськими винищувачами.

У той же час, глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров повідомив, що бойовики запропонували перемир'я на період міжнародного розслідування падіння малазійського літака.

Близько 22:00 в ОБСЄ повідомили, що представники ДНР не надали спостерігачам, які прибули в Донецьку область, повного доступу до місця аварії літака.

Увечері 18 липня віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман на брифінгу повідомив, що представники самопроголошеної ДНР надали доступ до місця падіння Boeing тільки працівникам ДержНС.

Станом на ранок 19 липня встановлено громадянство всіх 298 загиблих при катастрофі малазійського лайнера. Згідно з опублікованими 19 липня даними, в числі жертв - 192 громадянина Нідерландів, один з яких мав друге громадянство - США. У списку також значаться 44 поданих Малайзії, серед них 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12-Індонезії. Ще 10 жертв трагедії - піддані Великобританії, у одного з яких було друге громадянство - ПАР. Серед загиблих також четверо німців, четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії.

Сьогодні вдень представники місії ОБСЄ зафіксували роботу невідомих експертів на місці аварії малазійського лайнера, які збирають останки загиблих пасажирів.

Близько 14:30 глава департаменту контррозвідки СБУ Віталій Найда повідомив на брифінгу, що ракета, яка вразила Boeing-777 "Малазійських авіаліній", була запущена в районі м. Сніжне Донецької області.

В ході зустрічі з Президентом України Петром Порошенко, міністр закордонних справ Нідерландів попросив главу української держави сприяти в транспортуванні загиблих при катастрофі лайнера "Малазійських авіаліній" для поховання в Нідерландах.

На вечірньому брифінгу інформцентру РНБО спікер Андрій Лисенко повідомив, що точне місцезнаходження ракетного комплексу, з якого був збитий Boeing-777 невідомо.

"Точної інформації, що цей комплекс вийшов за територію України або знаходиться на території України - ні", - заявив Лисенко.