ua en ru

Причиною аварії на "Стиролі" в Горлівці міг стати "людський фактор"

Кількість постраждалих під час аварії на "Концерні Стирол" збільшилася до 22 людей. 

Кількість постраждалих під час аварії на "Концерні Стирол" збільшилася до 22 людей. Про це повідомляє прес-служба Донецької обладміністрації. Загинули в результаті аварії п'ятеро людей.

Викид аміаку на заводі "Стирол" в Горлівці стався о 14:20 під час проведення ремонтних робіт. Згідно з повідомленням Донецької облдержадміністрації, о 21:00 аварія була повністю ліквідована.

Як повідомив голова правління концерну "Стирол" Сергій Павлючук на момент аварії на заводі знаходилося близько 100 осіб, а після НП була включена сирена оповіщення населення, але її практично ніхто не чув.

Прокуратура Донецької області почала розслідування. Кримінальне провадження розпочато за ч.2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) КК України.

Можливою причиною аварії прокурор Горлівки Олег Колесник назвав "людський фактор".

Причиною аварії на "Стиролі" в Горлівці міг стати "людський фактор"

фото: МНС

За попередніми даними стався розрив аміакопроводу. "Стирол" повідомляє, що загрози для населення немає. "За попередніми даними сталася розгерметизація трубопроводу рідкого аміаку. Аварійно-рятувальна служба концерну в течії 30 хвилин ліквідувала поломку, яка стала причиною викиду, однак на підприємстві є постраждалі. Спеціально створена комісія приступила до з'ясування причин викиду", - наголошується в повідомленні.

Як передає Gorlovka.ua, Павлючук заявив: "Стався не вибух, а розгерметизація випуску аміаку. Це міжцеховий колектор і аміак там повинен перебувати. Питання в тому, чому сталася розгерметизація. Комісія це буде розслідувати".

Проте, мер Горлівки Євген Клеп віддав розпорядження провести заміри викидів шкідливих речовин в атмосферу. Як повідомляють місцеві ЗМІ, після взяття проб повітря в районі аварії, головний державний лікар Горлівської міської санітарно-епідеміологічної служби Віктор Ляпін, повідомив, що перевищення гранично допустимої концентрації аміаку не виявлено. Згідно з повідомленням уряду, заміри санітарно-екологічної ситуації свідчать, що всі параметри знаходяться в межах норми.

Ліквідація наслідків аварії та надання допомоги потерпілим знаходиться на контролі у Президента. Для розслідування причин аварії та ліквідації наслідків у Горлівку вилетіли віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко міністр екології та природніх ресурсів Олег Проскуряков.

На місці аварії перебуває також губернатор Андрій Шишацький. Він заявив, що загроз для населення немає. "Приводів для паніки немає. Загрози життю людей також немає", - заявив Шишацький. Також за його словами, аварія не позначиться на роботі концерну - цех, в якому сталася НП знаходиться на капітальному ремонті.

Варто відзначити, що "Стирол" горів менше трьох місяців тому. Попередній пожежа сталася 26 травня. Зайнявся корпус відділення компресії в аміачному цеху 1В об'єднаного аміачного заводу.

Постраждалих і загиблих тоді не було, були пошкоджені компресор і 50 кв. м покрівлі.

Концерн "Стирол" - один з найбільших вітчизняних виробників хімічної продукції. Ostchem - керуюча компанія, яка координує стратегію шести підприємств азотної хімії, що належать Group DF Дмитра Фірташа, чотири з яких розташовані в Україні: концерн "Стирол", "Сєвєродонецьке об'єднання" Азот ", черкаський" Азот "," Рівнеазот ". ПАТ" Концерн Стирол "(м. Горлівка, Донецької обл.) підконтрольний Group DF Дмитра Фірташа.