ua en ru

ІМІ зафіксував два випадки убивства журналістів в Україні з початку 2014 р

Інститут масової інформації (ІМІ) з початку 2014 р. зафіксував два випадки убивства журналістів.

Інститут масової інформації (ІМІ) з початку 2014 р. зафіксував два випадки убивства журналістів в Україні. Про це повідомляє прес-служба громадської організації.

Крім того, з початку року ІМІ зарахував 239 випадків побиттів та нападів на журналістів, 95 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 98 випадків цензури.

Водночас, за даними організації, в період з 1 березня до 10 червня 2014 р. в Україні було зафіксовано 368 фактів порушень свободи слова, з них майже 80% пов'язані з діями терористів, російською агресією і сталися на Сході та в Криму.

Як зазначають в ІМІ, в цей період найбільше порушень свободи слова стосувалися відключення українських телеканалів на окупованих територіях, цензури - 88 випадків, побиття і напади на журналістів - 87 випадків, захоплення і напади на офіси місцевих ЗМІ - 43 випадки, викрадення і утримання журналістів - 46.

Найгіршими регіонами для журналістів стали Крим (118 випадків порушень), Донецька область (95), Луганська область (50), на четвертому місці - Київ (22 порушення). Тривожна ситуація в Одеській (12), Харківській (13) та Миколаївській (15) областях.

Водночас, Інститут масової інформації зафіксував чотири області України, у яких не сталося жодних порушень свободи слова за вказаний період - це Запорізька, Кіровоградська, Хмельницька, та Житомирська області. По одному порушенню сталося у Тернопільській, Чернівецькій, та Івано-Франківській областях.

За даними ІМІ, зокрема, у травні 2014 р. сталося сім випадків незаконних арештів журналістів, з них п'ять відбулося в Криму, і були здійснені представниками російських структур. Так, у Сімферополі були арештовані журналіст Осман Пашаєв і його турецький оператор Дженгіз Кизгин, їх побили та відібрали усю техніку, після чого журналісти були змушені залишити Крим.

Також, зазначають в громадській організації, у травні уперше в Україні загинув співробітник іноземних ЗМІ, що висвітлював події на сході країни - італійський журналіст Андреа Рокеллі та його перекладач Андрій Миронов, які потрапили під обстріл мінометів під Словянськом.

Нагадаємо, в ніч з 18 на 19 лютого 2014 р. в ході зіткнень в Києві загинув кореспондент газети "Вісті" В'ячеслав Веремій. На перехресті вулиць Володимирської та Великої Житомирської, навпроти ресторану "Чорне порося" невідомі чоловіки з бітами і зброєю, в касках, камуфляжі і чорних масках напали на Веремія і IT-спеціаліста "Вістей" Олексія Лимаренка, які поверталися з роботи на таксі. Коли автомобіль зупинився на світлофорі, з підворіття вибігли невідомі чоловіки, почали розхитувати і закидати машину "коктейлями Молотова".