ua en ru

IIPA присвоїв Росії статус країни, де систематично порушуються авторські права

Міжнародний союз із захисту інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance) в 2013 році знову рекомендував включити Росію в так званий список пріоритетного спостереження, в якому вона перебуває з 1997 року, говориться в опублікованій доповіді організації для комітету представництва США із зовнішньої торгівлі. Цього року список скоротився з десяти до семи країн, в яких, на думку IIPA, відсутні ефективні механізми захисту інтелектуальної власності. У їх число також входять Аргентина, Китай, Коста-Ріка, Індія, Індонезія та Чилі, пише "Комерсант-Україна".

На початку лютого в цей список була включена і Україна. Цей крок означає, що поширення піратського контенту в країні набуло масштабів, що завдають правовласникам значні збитки. На думку IIPA, Україна - ключовий експортер цифрового піратського контенту в Європі та СНД. Більш того, згідно розслідуванню альянсу, неліцензійне програмне забезпеченням у нашій країні використовують навіть держоргани, серед яких МВС, Державна податкова служба та прокуратура.

У IIPA входять сім галузевих об'єднань, що представляють більше 3,2 тис. компаній США, що працюють в сферах видавничої діяльності, розробки програмного забезпечення, кінематографу, телебачення і звукозаписної індустрії, включаючи Microsoft, Apple, Time Warner, 20th Century Fox і ін.

Боротьба з піратством є одним із зобов'язань Росії перед СОТ, нагадує IIPA. Але в 2012 році прогрес у цій сфері був, на думку організації, мінімальним. Зокрема, через реформи правоохоронних органів кількість співробітників, що займаються економічними злочинами, пов'язаними з інтелектуальною власністю, скоротилася приблизно в два рази, стверджується в доповіді. При цьому число рейдів, проведених проти інтернет-піратів, зменшилося з 22 в 2011 році до всього лише одного в 2012-му, а кількість заведених проти піратів кримінальних справ та обвинувальних вироків скоротилася і зовсім до нуля з шести і трьох відповідно роком раніше.

За даними Entertainment Software Association, яка об'єднує виробників програмного забезпечення та комп'ютерних ігор (у тому числі Electronic Arts, Microsoft, Nintendo, Sony Computer Entertainment), в 2012 році Росія піднялася з четвертого на перше місце за кількістю інтернет-користувачів, які незаконно викачують і розповсюджують контент членів асоціації в торрент-мережах.

При цьому в Росію переїжджають піратські сайти з інших країн Європи - так, послугами російських провайдерів почали користуватися шведський Warez-bb і Rapidgator.net, раніше закритий британською владою. Директор координаційного центру національного домена мережі інтернет Андрій Колесніков вчора повідомив, що центр поки не стикався з відповідними зверненнями. Ще один великий сайт GameTorrent, за інформацією IIPA, належить російському громадянинові, але базується в Естонії. У той же час торрент-мережі меркнуть у порівнянні з сайтами, безпосередньо надають хостинг для нелегального контенту, перш за все соціальною мережею "Вконтактє", вважають зарубіжні правовласники.

Читайте також: Рівень піратства в Україні в 2011 р. знизився до 84%