ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » Верховна Рада

Верховна Рада

Верховна Рада України (або ВР, ВРУ, Верховна Рада України) - єдиний законодавчий державний орган в Україні.

ВР складається з 450 народних депутатів, які обираються за допомогою таємного голосування народом України терміном на 5 років.

Таке державне утворення, як Верховна Рада існувало в Україні ще з часів Київської Русі. Тоді вона називалася Віче та являла собою всенародні збори міської громади, а в часи козаччини існувала козацька рада, яка розподілялася на загальновійськовому, старшинську або і чорну раду. Першим аналогом сучасної Верховної Ради була Центральна Рада (1917-1918 рр.).

Повноваження ВР України

Повноваження ВРУ визначаються Конституцією України та державними законами. Народні обранці можуть діяти на самоті або об'єднуватися в фракції, які складаються не менше ніж з 15 осіб.

До повноважень ВР відносяться:

- Прийняття законів;
- Внесення змін до Конституції України;
- Рішення про призначення всеукраїнського референдуму;
- Затвердження Державного бюджету та внесення змін до нього;
- Призначення виборів Президента, відповідно до чинного законодавства України;
- Оприлюднення воєнного стану в країні або укладення миру за рішенням президента України.

Загалом, повноваження ВР складаються з 38 пунктів, позначених у Конституції України, Законах України, Регламент ВР і в міжнародних актах.
Народним депутатом, відповідно до Конституції України та закону «Про вибори народних депутатів України», може стати громадянин України старше 21 років, який має право голосу і проживає на території України більше 5 років.