ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » Референдум в Криму: Рік потому

Референдум в Криму: Рік потому

Референдум у Криму - нелегітимне всенародне голосування про статус Автономної Республіки Крим, яке відбулося 16 березня 2014 року без дозволу української влади та без присутності офіційних спостерігачів ООН, ЄС, СНД та ОБСЄ.

На кримському референдумі було поставлено два запитання: про відновлення конституції Криму 1992 року і про приєднання Криму до Російської Федерації.

Референдум у Криму був проведений під наглядом російських військових, які незаконно проникли на українську територію. При цьому правоохоронні органи Автономної Республіки, а також підрозділи Збройних Сил України, розташовані на території Криму, не сприяли проведенню псевдореферендуму.

За інформацією, наданою організаторами голосування, результати референдуму в Криму наступні - за приєднання Криму до Росії проголосувало:

- 96,77% чоловік на території Криму (без Севастополя);
- 95,6% - у Севастополі.

Меджліс кримськотатарського народу, який закликав громадян Криму бойкотувати незаконний референдум, заявив, що в голосуванні брало участь всього 30-40% населення. Схожі дані (30%) на короткий час з'являлися на офіційному сайті ради при президентові Росії з питань розвитку громадянського суспільства і прав людини.