ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » Протести в Білорусі

Протести в Білорусі

Протести в Білорусі почалися після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року.

По всій країні люди вийшли на мітинги безпосередньо в день голосування. Причиною тому стало оголошення попередніх підсумків виборів, згідно з якими з великим відривом переміг діючий глава держави Олександр Лукашенко. У штабі опозиції заявили про масові фальсифікації і не визнали результатів голосування.

У перший день протестів міліцією було затримано кілька тисяч мирних громадян. Для придушення народних хвилювань використовувалися жорсткі силові методи. Заарештовані свідчили про побиття і катування, що викликало ще більше обурення у протестувальників.

У наступні дні люди продовжили збиратися на мирні акції з вимогою проведення чесних виборів, припинення насильства і звільнення всіх затриманих. Більше 200 тисяч осіб прийшло на "Марш свободи" в Мінську 16 серпня, ще більш масштабною стала акція 23 серпня.

В знак протесту проти Лукашенка з 17 серпня в Білорусі оголошено загальнонаціональний страйк. Найбільші підприємства країни (БелАЗ, Нафтан, Білоруськалій, МАЗ) приєдналися до страйкового руху.