ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » Ліга Європи

Ліга Європи

Ліга Європи - футбольний турнір, який проводиться щорічно з 1971 року і є другим за значущістю після Ліги чемпіонів.

Розіграш між клубами проводиться на основі турнірної таблиці після закінчення сезону національного чемпіонату, а також між командами-переможцями або ж командами-фіналістами національних кубків.

Історія Ліги Європи

Турнір був створений на основі Кубка Ярмарків, в якому спочатку був задіяний принцип «Одне місто - одна команда». Збірна Барселони була першим переможцем, команда здолала у фіналі Збірну Лондона з рахунком 8:2 за результатами двох матчів. З часом цей турнір став настільки важливим, що його «поглинув» УЄФА, і змінив назву на Кубок УЄФА. Сталося це через те, що турнір почав проходити під егідою УЄФА і ніяк не був пов'язаний з великими ярмарками в містах Європи. 26 вересня 2008 Виконавчим комітетом УЄФА було прийнято рішення знову змінити назву турніру, який став називатися Лігою Європи УЄФА.

Формат

Формат Ліги Європи був змінений разом з назвою. Тепер у груповому етапі почали приймати участь 48 футбольних команд, яким потрібно зіграти шість домашніх матчів, а також на виїзді. Вже починаючи з сезону 2009/10, матчі футбольних команд цього турніру в ігрові тижні відбуваються по четвергах, і по середах і четвергах в неігрові тижні. Матч починається або о 19:00, або о 21:05 згідно європейським часом, це залежить від місця, де він проводиться. За правилами під час матчу на поле повинні бути присутніми шість суддівських осіб: головний арбітр, два помічники, четвертий арбітр на бічній лінії, і ще додатково два помічники (по одному біля кожних воріт).

Ліга Європи УЄФА 2014/2015

У сезоні 2014/2015 проходить вже 44 за рахунком змагання в історії футболу Європи, і 6 за рахунком турнір під назвою Ліга Європи УЄФА. Фінальний матч цього турніру буде проходити 27 травня на варшавському Національному стадіоні. У футбольному змаганні цього сезону дебютує Гібралтарську клуб, який прийняли в якості 54 члена в травні 2013 року. У розіграші футбольного турніру УЄФА цього сезону взяли участь 195 команд з 54 асоціацій.