ua en ru

Кредит МВФ

Кредит МВФ - валютна допомога, яка видається Міжнародним валютним фондом при дефіциті платіжного балансу у країни-члена ООН.

Рішення про надання коротко- та середньострокового кредиту МВФ приймає Рада директорів. Зазвичай надання валютної допомоги супроводжується низкою умов і рекомендацій, без виконання яких Рада може відмовити державі в кредиті.

Україна є давнім членом Міжнародного валютного фонду і неодноразово користувалася кредитами МВФ. Після політичної кризи в кінці 2013 - початку 2014 року і, як результат, економічними проблемами в країні, новообрана державна влада попросила черговий кредит у МВФ.

7 травня 2014 Україна отримала перший транш від МВФ, другий - 4 вересня. Наступний валютний транш очікується у березні 2015 року, але його доставці загрожує ескалація конфлікту на Сході країни.

11 березня Рада директорів Міжнародного валютного фонду збереться у своїй штаб-квартирі у Вашингтоні (США) для обговорення валютно-кредитних стосунків з Україною, після чого буде прийнято рішення про надання чергового траншу від МВФ.