ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » Корупція в ФІФА

Корупція в ФІФА

Корупція у ФІФА обговорюється протягом останніх 20 років, і пов'язано це із заявками на проведення чемпіонатів світу, а також з маркетинговими угодами.

Великий скандал у ФІФА почався 27 травня 2015, коли в Цюріху були арештовані 10 функціонерів організації, в числі яких - віце-призидента ФІФА Джеффрі Уебб і Еухеніо Фігередо.

Довідка про ФІФА

ФІФА - головна організація в світовому футболі, її штаб-квартира розташована в Цюріху (Швейцарія), а очолює її в даний момент Зепп Блаттер. Всі світові футбольні змагання проходять під егідою ФІФА. Заробіток цієї організації становить у середньому 30 млн євро на рік.

 

Звинувачення в корупції у ФІФА

За два дні до виборів нового президента ФІФА, які повинні були пройти в готелі Baur Au Lac в Цюріху, за звинуваченням у корупції були заарештовані кілька високопоставлених чиновників організації, серед яких віце-президенти Джеффрі Уебб і Еухеніо Фігередо.

Ще один віце-президент - Джек Уорнер - був звинувачений у вимозі хабара в розмірі 10 млн дол. В уряду Південно-Африканської республіки за можливість проведення Чемпіонату світу з футболу в 2010 р. В ході розслідування шестеро обвинувачених у справі про корупцію у ФІФА погодилися повернути 150 млн дол. незаконних доходів.

У свою чергу, після арештів бразильська поліція провела обшук в Ріо-де-Жанейро в маркетинговій компанії, яка підозрюється в причетності до корупційного скандалу в ФІФА.