ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » День пам'яті та примирення

День пам'яті та примирення

 

8 травня в Україні вперше відзначається європейський "День Перемоги" - День пам'яті та примирення.

В ЄС цей день відзначають з 2005 року. Рішення про святкування Дня примирення було оголошено Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції до 60-річчя закінчення Другої світової війни в Європі. Резолюція пропонує країнам-членам ООН крім Дня Перемоги чи Визволення також відзначати один або два дні (8 і 9 травня) як данину всім жертвам війни.

 

Запровадження Дня примирення

Рішення відзначати в Україні День пам'яті та примирення було прийнято 24 березня 2015 Президентом Петром Порошенко. У відповідному указі, оприлюдненому прес-службою Адміністрації Президента, сказано:

"Новий пам'ятний день встановлюється для вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні, вираз поваги всім борцям проти нацизму, увічнення пам'яті про загиблих. Вшановувати в цей день будуть воїнів, жертв війни, військових злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни ".

 

Заходи до Дня пам'яті та примирення 8 травня

Петро Порошенко своїм указом доручив Кабінету міністрів і місцевій владі розробити план пам'ятних заходів на 8 травня.

Також заплановане урочисте засідання Верховної Ради України на честь Дня пам'яті та примирення.

 

Символіка

Традиційним символом Дня пам'яті та примирення є червоний мак. Торік він використовувався під час святкування Дня перемоги в Україні.
Гасло до Дня пам'яті та примирення 8 травня і Дня перемоги 9 травня буде звучати так: "Пам'ятаємо, перемагаємо».