ua en ru

День Києва

 

День Києва - свято, яке відзначається киянами кожен рік в останнє воскресіння травня.

Історія свята

Вперше День Києва відзначався у 1982 році з нагоди 1500 річниці з дня заснування. До цього ювілею було випущено багато різноманітних фотоальбомів, книг та монографій, присвячених історії і архітектурі міста. Також у 1982 році на набережній Дніпра був встановлений пам'ятник засновникам Києва - Кию, Щеку, Хориву і їх сестрі Либідь у човні.
З 1984 року почалися регулярні вернісажі на Андріївському узвозі, приурочені до дня народження столиці. У 1987 році на офіційному рівні було прийнято рішення відзначати День Києва щорічно. З тих пір святкові заходи, присвячені Дню Києва, проходять протягом декількох днів перед останньою неділею травня. Цю дату запропонував журналіст В'ячеслав Лашук.

Програма на День Києва 2015

Цього року відзначати День Києва будуть з 29 травня по 1 червня. Основні заходи проходитимуть на Софійській площі, другорядні, але не менш цікаві проекти, на інших великих площах столиці.
З спортивних заходів на День Києва, як завжди відбудеться традиційний "Пробіг під каштанами", а також змагання з велоспорту.
У парку імені А. Пушкіна пройде перший фестиваль міських проектів "PRO місто", в рамках якого відбудеться конкурс столичних стартапів. Також заплановано безліч концертних програм та інших не менш цікавих заходів.