ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » День Європи

День Європи

 

День Європи в Україні - свято, яке відзначається щорічно у третю суботу травня, починаючи з 2003 року.

Історичні відомості про свято

У 1949-1964 рр. однойменний свято відзначалося 5 травня, оскільки саме в цей день був заснований Рада Європи. Але в 1985 році ЄС вирішив перенести День Європи на 9 травня, щоб увічнити проголошення Декларації Шумана.

В Україні це свято вперше почали відзначати у 2003 році в третю суботу травня. Свято було встановлено Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 року. Україна є єдиною країною не членом ЄС, в якій День Європи відзначається за державному рівні.

Символіка Дня Європи - прапор ЄС, гімн і символ європейської валюти (євро).

 

Святкування Дня Європи в Україні

Святкування традиційно починається в Києві на Хрещатику. Організатори облаштовують «Європейське містечко» за сприяння Представництва ЄС в Україні, а також посольств країн-членів ЄС.

Таке місто складається з павільйонів, що представляють кожну країну-член Європейського Союзу, Європейської Комісії та європейські міжнародні організації, в яких представляється їх географія, культура та історія.

На офіційному рівні проводяться зустрічі з послами країн-членів ЄС з представниками органів місцевої влади, студентами, викладачами, представниками громадських організація і т. д.