ua en ru

9 травня

9 травня в країнах пострадянського простору щороку відзначається День Перемоги у Великій Вітчизняній війні над німецько-фашистськими загарбниками.

Історія Дня Перемоги

Перемога над німецько-фашистськими загарбниками у Другій світовій війні була офіційно оголошена 8 травня в 22 годині 43 хвилини за центральноєвропейським часом (9 травня в 0 годин 43 хвилини за московським часом) генералом-фельдмаршалом Вільгельмом Кейтелем. Також був підписали Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини, який набув чинності 9 травня з 1:00 00 хвилин за м. в.

У сообтветствіі з підписаними Актами указом Президії Верховної Ради СРСР було встановлено святкування Дня Перемоги, відзначення якого призначено на 9 травня кожного року в Азербайджані, Вірменії, Білорусії, Грузії, Казахстані, Киргизії, Молдавії, Росії, Таджикистані, Туркменії, Узбекистані і в Україні.

Святкування 9 травня в Україні

В Україні на День Перемоги традиційно організовувалися паради, в яких брали участь військові та ветерани. Також в цей день вшановують пам'ять загиблих і постраждалих у Другій світовій війні.

Цього року 9 травня замість Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні відзначатиметься День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Також з українського законодавства забирається термін "Велика вітчизняна війна" і забороняється пропаганда комунізму і нацизму. Відповідний закон був прийнятий Верховною Радою 9 квітня 2015 Проведення військового параду в Києві цього року не заплановано.